Lezing

GEANNULEERD Aletta Jacobs, een rebelse dame

Boekenweek 2020

Vanwege de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus gaan al onze activiteiten en evenementen t/m 31 maart 2020 NIET door.

Lezing van Mia Meijer over leven en werk van Aletta Jacobs, een rebelse dame.

 

Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland en een groot voorvechtster voor de rechten van de vrouw, past in het rijtje van de vrouwelijke rebellen en dwarsliggers die de 20e eeuw heeft voortgebracht. Haar autobiografie ‘Herinneringen’ uit 1924 is in het kader van 100 jaar Vrouwenkiesrecht opnieuw uitgegeven bij Boom Uitgevers Amsterdam. Mia Meijer heeft deze heruitgave verzorgd en van een nieuwe inleiding voorzien. Aletta Jacobs is voor haar een ideaal voorbeeld van een krachtige vrouw met zowel passie en doorzettingsvermogen als schrijftalent. Nog steeds is de historische betekenis van wat Aletta Jacobs en andere feministen van het eerste uur (o.a. Rosa Manus) tot stand hebben gebracht, uiterst actueel. Veel taboes heeft Aletta Jacobs met succes bestreden. Als voorbeeld: een succesvol voorbehoedsmiddel heeft zij in Nederland geïntroduceerd, dwars tegen de mening van haar mannelijke collega’s in.

Mia Meijer, schrijfster en schrijfcoach, was jarenlang lerares Nederlands en Creatief Schrijven bij ROC Leiden en begeleidt mensen bij het schrijven van hun levensverhaal. Zij is voorzitter van Stichting het Citatenmuseum (www.citatenmuseum.nl), dat in de Centrale bibliotheek in Leiden een expositie met citaten van Aletta Jacobs en tijdgenoten verzorgt, van 1 juli t/m 21 augustus 2020.

De boekenweek 2020 is van 7 t/m 15 maart. Het thema is Rebellen en dwarsdenkers. Annejet van der Zijl schrijft het boekenweekgeschenk, Özcan Akyol het boekenweekthema.

Terug naar het overzicht