Expositie

Alet Kortenoeven

Een terugkerend thema in het werk van Alet Kortenoeven is het ontheemd zijn. Dit geeft ze onder meer vorm in collages, sculpturen en tekstwerken. 

In 2015 las Alet Kortenoeven een interview in de Volkskrant met een Syrische man over zijn vlucht naar Nederland. Zijn relaas liet haar niet los. Ze haalde fragmenten uit dit interview en typte het interview op een typemachine over. Daar maakte ze een boekje mee wat uiteindelijk is vormgegeven in een (deels) handgezet kunstboek. 

Twee werkperiodes in Ierland (in 2014 en in 2019) inspireerden haar tot ingrepen in het landschap, ‘tekstwerken’ gemaakt met het materiaal dat ze ter plekke vond. In het weidse Ierse landschap leidde haar speurtocht naar de sporen van de menselijke bewoning tot poëtische beelden. 

Het afgelopen half jaar wierpen nieuwe vragen op. Hoe ontheemd is de mens in coronatijd? De indrukken van alle beelden in het nieuws en de interviews rondom corona verwerkte de kunstenaar in nieuw werk. ‘Ik heb de leporello vorm gebruikt om mijn collages vorm te geven. Een leporello wordt ook wel harmonicaboek of uitklapboek genoemd waarbij de beelden aan beide zijden te zien zijn. 

Alet Kortenoeven is beeldend kunstenaar. Ze voltooide haar studie in 2008 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze woont en werkt zowel in Leiden als ook in Warmond waar ze haar atelier heeft 

Terug naar het overzicht