Lezing

Maand van de Geschiedenis: Bijzondere Leidsche vrouwen

Zij horen tussen de grote Leidse mannen

Zo’n 50% van de mensen in het verleden was vrouw. Maar waar vinden we ze in de geschiedschrijving? Deden vrouwen vroeger niets of is er iets anders aan de hand? Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Zij/Hij’. Een mooie gelegenheid om wat bijzondere Leidse vrouwen uit te lichten.

Ariadne Schmidt: Magdalena Moons

Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. Zij bezet de Magdalena Moons-leerstoel en zal in deze lezing uiteenzetten hoe de heldinnenstatus van Moons in de loop der eeuwen veranderde.

 

Ariadne Schmidt (foto Universiteit Leiden), Magdalena Moons (collectie Erfgoed Leiden en Omstreken)

Susan Suèr: de cipierster van het Gravensteen

Susan Suèr is projectleider educatie bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij raakte gebiologeerd door het leven van Maria van Nispen, die rond 1700 cipierster was van het Gravensteen. In haar presentatie vertelt ze over haar onderzoek naar de cipierster en wat deze cipierster zo bijzonder maakt.

 

Susan Suèr, cipierster (collectie Erfgoed Leiden en Omstreken)

Rosanne Schot: "de vrouw van Ehrenfest"

Rosanne Schot is historicus en ze specialiseert zich in gender- en politieke geschiedenis. Daarnaast is ze voorzitter van het feministisch collectief FEL. Zij vertelt waarom wis- en natuurkundige Tatiana Afanassjewa (getrouwd met Paul Ehrenfest) niet te missen is in de grote namen van de Leidse wetenschap.

 

Rosanne Schot (foto Anoesjka Minnaard), Tatiana Afanassjewa (collectie Dibner Library)

Meer over de Maand van de Geschiedenis:

Terug naar het overzicht