Win de oorlog, zing een lied! Bloedstollende voorstelling over de 80-jarige oorlog, met historicus Hans Goedkoop (Andere Tijden).

Vive le Geus!

12 oktober 2018  - 12 oktober 2018

Vive le Geus: win de oorlog, zing een lied!

BplusC en Erfgoed Leiden en omstreken halen de geuzen opnieuw Leiden in met Vive le Geus!
Een bloedstollende voorstelling over 80 jaar opstand, over chaos en onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid, maar vooral over de kracht van muziek in tijden van oorlog.
Met historicus Hans Goedkoop, bekend van tv-programma’s Andere Tijden en De Gouden Eeuw, als verteller.

In de voorstelling bezingt Camerata Trajectina het wel en wee van de geuzen: de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, het Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De 80-jarige oorlog, de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land.

Vive le Geus! brengt de politieke overtuigingen, en de gevoelens van de mensen die erbij waren heel dichtbij. Muziek als nieuwsbron én als propagandamiddel. Wie kon je vertrouwen? Waren de geuzen terroristen of bevrijders? Stond je buurman aan jouw kant? Was er wel een kant? En welke kant zouden wij zelf nu kiezen?

Bezetting:
Verteller: Hans Goedkoop
Sopraan: Hieke Meppelink
Tenor: Nico van der Meel
Blokfluiten: Saskia Coolen
Viola da Gamba: Cassandra Luckhardt
Luit en Citer: Arjen Verhage

datum: vrijdag 12 oktober
tijd: 20.15 uur
locatie: Het Leidse Volkshuis
entree: € 12,50, t/m 18 jaar: € 7,50. Kaartverkoop vanaf maandag 10 september in bibliotheek Nieuwstraat.

Maand van de Geschiedenis
Deze voorstelling is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van Opstand. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op de themapagina

Foto Hans Goedkoop: Babet Hogervorst