Op de eerste filmavond van het nieuwe seizoen is de documentaire ‘Ramses’ van Pieter Fleury te zien, inleiding door biografieschrijver Sylvester Hoogmoed

Van Boek tot Doek: Ramses

27 september 2018  - 27 september 2018

Op de eerste filmavond van het nieuwe seizoen is de documentaire ‘ Ramses’ van Pieter Fleury te zien. De documentaire wordt vooraf ingeleid door biografieschrijver Sylvester Hoogmoed. In de pauze is er een signeersessie.

Programma
19.30 -20.00 uur              opening avond en inleiding Sylvester Hoogmoed
20.00 -20.35 uur              docu deel 1
20.35 -21.00 uur              pauze met drankje, signeersessie
21.00 -21.35 uur              docu deel 2
21.35 -22.15 uur              Nawoord Sylvester Hoogmoed

Entree € 6,00, inclusief koffie/thee.  Kaartverkoop op de avond zelf aan de deur (let op: geen pin, contant betalen). BplusC, bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4 Leiden.

Regisseur Fleury woonde als kleine jongen schuin tegenover het huis van Ramses Shaffy en Joop Admiraal en kwam er soms in de tuin spelen. De laatste jaren zocht hij Shaffy weer op, in een verzorgingstehuis in Amsterdam, waar de 69-jarige zanger woont sinds het een tijdje 'niet zo goed met hem ging', zoals zijn vrienden het eufemistisch benoemen. Fleury gaat op zoek naar dramatisch effect door de levendige, aantrekkelijke Shaffy van vroeger te contrasteren met de vergeetachtige bejaarde in het verzorgingstehuis.

Sylvester Hoogmoed (1966) is politicoloog, schrijver en journalist. In 2011 verscheen zijn biografie We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy. In 2017 verscheen het boek ‘ de moeder van Ramses’ nadat de auteur een koffertje in handen kreeg met documenten over het leven van de moeder van de flamboyante artiest. Dit leidde tot een apart levensverhaal over Alexandra de Wysocka (1897 of 1901-1974), die een even spectaculair leven leidde als haar zoon. Shaffy zong in zijn lied 'De trein naar het noorden' over de dramatische gebeurtenis in 1939 toen hij als kleuter door zijn moeder op de trein naar een tante in Utrecht werd gezet. Alexandra ging op een radicale wijze haar eigen gang. Zonder een cent reisde ze door Europa, verbleef in dure hotels en wist mensen door haar uitstraling over te halen haar (financieel) te ondersteunen. Ook beweerde ze de oudste dochter te zijn van de vermoorde Russische tsaar Nicolaas II. De hoofdstukken in het boek gaan steeds verder terug in de tijd en ontrafelen telkens meer over het onwaarschijnlijke leven van Alexandra. Ook wordt de werkelijke reden duidelijk waarom Ramses niet bij zijn moeder opgroeide.

Verder publiceerde hij onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Ook presenteert hij een wekelijks chansonprogramma op de Concertzender.

Van boek tot doek, filmavonden in bibliotheek Merenwijk
In samenwerking met de wijkvereniging en bewoners van de Merenwijk organiseert BplusC maandelijks filmavonden onder de naam Van boek tot doek. De avonden starten met een inleiding waar liefhebbers vertellen over het boek en de film.