Activisme 2018 | Tijd voor een nieuwe protestcultuur. Heeft online protest dezelfde impact als de straat op gaan?

Debat in de Bieb: Activisme 2018

28 oktober 2018  - 28 oktober 2018

Me too, Black Lives Matter en de Arabische Lente. Niet alleen de straat, maar ook social media zijn het domein  geworden van politiek engagement en activisme. Een nieuwe protestcultuur met eigentijdse middelen lijkt te zijn ontstaan: smartphones, social media en hashtags bieden nieuwe mogelijkheden om onvrede en weerstand te uiten. Maar heeft een protest online dezelfde impact als de straat op gaan, zichtbare daadkracht en oproer?

Hoe moeten we actievoeren in 2018? Tijdens het debat praten we erover met actievoerders, schrijvers en theatermakers. Tonen wij in 2018 nog wel voldoende activisme?  En hoe zetten we bij een protest zowel online als offline middelen optimaal in?

Oktober is Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema “Opstand”. Het onderwerp van dit debat sluit hierbij aan.

Gasten

  • Theatermaaksters en performance artists Ioana Tudor en Naomi Pieter.
  • Eva Rovers, schrijfster van het boek ‘Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen’ Haar boek gaat over de vraag: waar moet je als individu beginnen in de strijd  met de verlammende machteloosheid die je kunt voelen bij alle wereldproblemen? Ze bespreekt o.a. in haar boek wat het nut is van online petities en de rol van social media.
  • Jan-Willem Dol, hoofd campaigns Amnesty International 

datum: zondag 28 oktober
locatie: bibliotheek Nieuwstraat
tijd: 15.00-16.00 uur

Maand van de Geschiedenis
Dit debat is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van Opstand. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op de themapagina