We praten na over aflevering 3 van 80 Jaar Oorlog, over de belegeringen van Naarden, Haarlem en Alkmaar. Aan de hand van fragmenten lichten Jori Zijlmans (Museum De Lakenhal) en Ariela Netiv (Erfgoed Leiden) de Leidse kant van het verhaal toe.

80 Jaar Oorlog - het Leidse verhaal

18 oktober 2018  - 18 oktober 2018

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. Het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling in het Rijksmuseum en de zevendelige televisieserie 80 Jaar Oorlog, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

"Bij Alkmaar begint de victorie..." De derde aflevering van 80 Jaar Oorlog gaat over de belegeringen van steden door de Spaanse legers. Naarden, Haarlem en Alkmaar worden uitgelicht. Op donderdag 18 oktober praten we in bibliotheek Nieuwstraat na over deze uitzending. Voor elke Leidenaar is Leidens Ontzet dé belangrijkste gebeurtenis in de hele Tachtigjarige Oorlog. Is dat waar? In hoeverre is de Leidse situatie te vergelijken met die van Naarden, Haarlem en vooral Alkmaar?

Aan de hand van fragmenten uit de televisieserie lichten Jori Zijlmans en Ariela Netiv de Leidse kant van het verhaal toe. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal en schrijfster van Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd en volksfeest. Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken en oud-bestuurslid van de 3 October Vereeniging.

Er is deze avond ook muziek: Madeleine Evers (zang), Susanne Gersch (blokfluit), Aglaia Cornelisse en Ciska Mertens (luit) van de BplusC Muziekschool spelen Geuzenliederen.

80 Jaar Oorlog – het Leidse verhaal
datum: donderdag 18 oktober
tijd: 20.00 uur
locatie: Bibliotheek Nieuwstraat
toegang: gratis

Maand van de Geschiedenis
Deze activiteit is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van Opstand. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op de themapagina.