Thema-avond | Kinderboekenweek


Ontdek de wereld van vroeger in de boeken van nu. De Kinderboekenweek 2020 van woensdag 30 september tot en met zondag 11 oktober, gaat over geschiedenis.


En Toen?
De Kinderboekenweek brengt geschiedenis tot leven. We gaan terug in de tijd en ontdekken werelden van vroeger door de spannende verhalen over ridders, oorlogen of de Oudheid. Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Mylo Freeman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Ter voorbereiding en inspiratie op de Kinderboekenweek organiseert BplusC met partners de Thema-avond Kinderboekenweek. Natuurlijk zijn er weer schrijvers te gast en kun je meedoen aan verschillende workshops. Ook kun je in gesprek gaan over actuele boeken bij onze aangeklede boekenkramen en ga je met verschillende lessuggesties terug naar school.

Workshops

Arend van Dam
De auteur van het kinderboekenweekgeschenk zal vanzelfsprekend vertellen over het ontstaan van De diamant van Banjarmasin. In dit geschenkboek gaat hij in op het verzamelen van bronnen die aan de basis liggen van historische verhalen. Ook voor de deelnemers heeft hij tips voor het gebruik van bronnen en waargebeurde verhalen in de klas. Graag gaat hij met alle leerkrachten in discussie over het enthousiasmeren van kinderen voor de geschiedenis in kinderboeken.

Mylo Freeman | Hoe leuk is het om ‘samen’ een kunstwerkje te maken?
In deze workshop met Mylo kan dat want zij heeft al een tekening gemaakt van prinses Arabella behalve haar jurkje. Tijdens de workshop kun je de jurk van Arabella invullen met iets dat belangrijk voor je is geweest in je jeugd. Het kan een huisdier zijn of bijv. de herinnering aan een vakantie... Deze workshop kunnen de deelnemers daarna ook zelf met de kinderen van hun eigen klas doen.

Susan Suer van Erfgoed Leiden | Workshop: de markt, vroeger en nu
Wist je dat de markt in Leiden al eeuwen op dezelfde plaats staat? Net als nu waren er afspraken over welke kraam waar mocht staan. In deze workshop maak je kennis met de middeleeuwse keurboeken van Leiden en hoe je daar zelf heel makkelijk een interactieve geschiedenisles bij kunt geven, waarbij je vroeger met nu verbindt. Susan Suèr werkt al 15 jaar bij Erfgoed Leiden en Omstreken en zij heeft een set kaartjes ontwikkeld, die je zo kunt inzetten in je middenbouwgroep.

Jeugdboekhandel Silvester
Ieder jaar verschijnen er ongeveer 3000 nieuwe kinderboeken. Hoe vind je het juiste boek voor je klas in het thema van de Kinderboekenweek? Je kunt als leidraad natuurlijk kiezen voor de boeken van de lesbrief van CPNB of Boekenberg. Maar er zijn natuurlijk méér titels die in het thema passen en minstens zo mooi zijn. De dames van Silvester hebben veel titels al gelezen. Zij kunnen je wijzer maken over de inhoud van de boeken behorend bij de lesbrieven van het CPNB en de Boekenberg, en meer. Ze vertellen je over prentenboeken, leesboeken van 6 tot 12 en informatieve boeken en maken het kiezen van boeken makkelijker. Zo kan je aan het eind van de avond met een tas of hoofd vol goede boeken(tips) naar huis.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje