Wereldse meesters | Een zelfportret à la Frida Kahlo


Frida Kahlo was een beroemde Mexicaanse kunstenares die veel zelfportretten maakte. Deze laten haar iconische doorgegroeide wenkbrauwen zien en de kleurrijke, traditionele Mexicaanse kledingstijl. Maar bovenal zie je iemand die kleur geeft aan de wereld en diversiteit en eigenheid eer aan doet.


Haar verhaal is dat van iemand die met 0-1 achterstand aan het leven begon. Ze raakte door een busongeluk zwaar gewond en moest lang op bed liggen om te herstellen. Ze vroeg haar moeder om een spiegel boven haar bed te hangen: zo begon ze zichzelf te schilderen, mede om de pijn die ze had, op afstand te houden. Door haar doorzettingsvermogen ontpopte zij zich tot een uitgesproken kunstenaar, een van de weinige vrouwelijke én niet-Westerse beroemdheden in de kunst uit die tijd.

In deze les gaan de kinderen een zelfportret maken zoals Frida Kahlo: kleurrijk, eigenzinnig en uitgesproken. De vakleerkracht start met een uitleg over tekenen met oliekrijt en schildertechnieken. Dan krijgen ze een spiegeltje dat hen stimuleert om heel goed te kijken. In een korte tijd tekenen ze een zelfportret en werken dit daarna met Filia krijt uit. Met oliekrijt kleuren ze de achtergrond en tot slot voegen ze enkele kleuren verf aan het zelfportret toe.

De belangstelling voor een naturalistische weergave neemt verder toe in groep 5 en 6. De kinderen laten zich inspireren door onderwerpen uit de wereldoriëntatie en gaan steeds meer verhalend tekenen met oog voor detail en onderlinge relaties. Ook tekenen naar de directe waarneming heeft hun belangstelling. Ze worden kritischer ten opzichte van hun eigen werk en gaan steeds bewuster materialen, technieken en beeldaspecten hanteren. Dit project haakt hierop aan en laat hen bovendien ontdekken dat schilderen een andere werkwijze vraagt dan tekenen.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje