Slapstick l Grappen zonder praten


Honderd jaar geleden maakten mensen alleen films zonder geluid. Pas na 1927 werd het technisch mogelijk om een geluidsfilm te maken. Hoe maak je het verhaal van een film duidelijk als er niet in gesproken wordt? Hoe speel je als acteur? Op basis van filmpjes van Charlie Chaplin maken de kinderen (nader) kennis met het fenomeen stomme film en het genre slapstick.


Zodra de kinderen in de gaten krijgen wat de kenmerken van dit genre toneelspel zijn, gaan ze grappige verhalen van vroeger vertalen naar een hedendaagse komische situatie. Inspiratie halen ze uit hun eigen leefwereld. De kinderen hebben meestal een sterke zelfverbeelding die ze kunnen gebruiken om een eigen wereld of eigen verhalen te creëren. De nadruk ligt op fysiek theater, zonder tekst. Als je emoties, uitdrukkingen, handelingen en bewegingen enorm uitvergroot, krijg je slapstick. Als je het goed doet, kun je van je stoel vallen van het lachen! Tegelijkertijd zet deze les ook aan tot nadenken over de vraag: wanneer lach je iemand uit en wanneer lach je mét elkaar? Aan het einde komen alle kinderen bij elkaar en presenteren ze in kleine groepjes wat ze hebben geoefend. Uiteraard zoals in een echte slapstick, met een jolig muziekje op de achtergrond om de scènes kracht bij te zetten.

Kinderen van deze leeftijd kunnen situaties uit de media vormgeven in toneelspel en een verband leggen tussen een personage en een verhaal. Ze leren daarbij onderscheid maken tussen iemand anders spelen en zichzelf. Door toneel te spelen leren ze over zichzelf, de ander en hun omgeving.

Filmtip bij deze les!
gegeven door Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met Cinekid

Pinguïn
Een VIP (Very Important Pinguïn) feest in Antartica. De ober pinguïn heeft als taak om alle gasten tevreden te houden en serveert hen wijn en kersentaart. Hij neemt zijn taak erg serieus, maar onderweg gaat er van alles mis. Lengte: 4 minuten. Let op: de doelgroep van deze film is groep 1/2/3!

Bekijk Pinguïn via Vimeo


Download hier aanvullend lesmateriaal
- Pinguïn

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje