Poëzie in de klas


Onder begeleiding van een leesconsulent onderzoeken de leerlingen verschillende gedichten. De leerlingen leren spelenderwijs een analyse maken van een gedicht en op een ander manier te kijken naar taal.  

In een gedicht valt veel te ontdekken, maar de zinnen zijn over het algemeen kort en ritmisch. Hierdoor kunnen minder goede lezers toch gemotiveerd blijven.

 


 Groep 3 – Het boek zonder tekeningen

In deze les geeft de leesconsulent een introductie in de poëzie. We bekijken samen de effecten van vorm en klank door middel van het humoristische voorleesboek Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak.
Daarna maakt de klas gezamenlijk één groot gedicht.
Na de les blijven er twee weken een aantal poëziebundels en één exemplaar van het voorleesboek in de klas, zodat de leerlingen nog meer kunnen ontdekken.

 

Groep 4 / 5 / 6 - Gedichtenbingo

In deze les gaan de leerlingen aan de slag met Zombietrein en andere stripgedichten van auteur Edward van den Vendel en illustrator Floor de Goede. De gedichten zijn gegoten in de vorm van stripverhalen. De plaatjes zijn grappig en verduidelijken de taal, waardoor de poëzie toegankelijk is. In deze workshop beschrijven de leerlingen de stukken uit de gedichten die hen opvallen, omdat ze die bijvoorbeeld slim, grappig of vies vinden. Met die door hen samengestelde lijst wordt dan een bingospel gespeeld: een werkvorm waarin de leerlingen over de gedichten gaan praten. 

De bundels blijven na de les nog twee weken op school, zodat de leerlingen meer gedichten kunnen lezen. 

 

Groep 7 / 8  - De gemene moord op Muggemietje

In deze les gaan de leerlingen onder begeleiding van de leesconsulent aan de slag met het grappige boek De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout. In dit boek moet de lezer achterhalen wie de mug heeft vermoord. De leerlingen kruipen niet alleen in de huid van een detective, maar ze gaan zelf ook met taal experimenteren. In dit boek zullen leerlingen verschillende soorten gedichten lezen waarbij ze prachtige taal- en vormvondsten tegenkomen. Dit biedt de leerlingen een ander perspectief op gedichten.

De exemplaren van het boek blijven nog twee weken in de klas, zodat de leerlingen het boek verder kunnen lezen en onderzoeken.

 

Voortgezet Onderwijs – 67 seconden

In deze workshop verdiept de klas zich onder leiding van een leesconsulent in poëzie. Dit doen we door middel van 67 seconden van Jason Reynolds, een verhaal dat zich afspeelt in de Amerikaanse straatcultuur. Het hoofdpersonage twijfelt of hij de moord op zijn broer wel of niet moet wreken.

Van deze poëtische roman bestaan twee versies: de reguliere én de graphic novel. Tijdens de workshop krijgen de leerlingen beide versies en gaan ze met verwerkingsopdrachten aan de slag waarin ze passages met elkaar vergelijken. Ze onderzoeken welke versie hen het meest aanspreekt en leren dat poëzie meerdere uitingsvormen kan hebben.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje