Levende geschiedenis l Prehistorie, Romeinse tijd of Middeleeuwen


Ga mee op tijdreis door de geschiedenis van Leiden. Er is keuze uit de periodes prehistorie (jagers en boeren), Romeinse tijd (Grieken en Romeinen) of middeleeuwen (steden en staten).


Al in de tijd van de jagers en boeren woonden er mensen in Leiden, de Romeinen hebben er een stoer fort gebouwd en in de middeleeuwen was onze stad wereldberoemd om het Leids laken. Gekleed in historisch kostuum en aan de hand van replica’s en echte archeologische vondsten uit Leiden neemt de vakleerkracht de klas mee naar een van deze perioden uit de geschiedenis. De kinderen kunnen het verleden van hun stad bekijken, beluisteren, ruiken, proeven en voelen. Bovendien gaan zij zelf in groepjes aan de slag met opdrachten en spelletjes over de betreffende periode: wat aten de mensen in de prehistorie, hoe ging het eraan toe in een Romeins badhuis en waarmee speelden middeleeuwse kinderen? We ontdekken het tijdens deze lessen.

De belangstelling voor historische aspecten, het verleden en ‘hoe het allemaal gekomen is’ neemt in deze leeftijdscategorie toe. Dit project speelt hierop in. Het laat hen begrippen rondom cultureel erfgoed uit eigen omgeving hanteren en benoemen. Ze kunnen, vanuit hun eigen perspectief en vanuit het perspectief van iemand uit een andere generatie, aangeven waarom zaken voor de toekomst worden bewaard. Ze worden uitgedaagd verbanden te leggen tussen het verleden en het heden. Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen een besef van wat er heeft plaatsgevonden doordat ze het zich kunnen verbeelden.

 

Filmtip bij deze les!
gegeven door Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met Cinekid

Alles op z'n tijd
Mal en Sam wonen op dezelfde plek. Het enige verschil is dat er 100 jaar tussen zit. Ze sturen elkaar tijdreisbriefjes via magische flessenpost en zo ontdekken ze dat ze dezelfde soort problemen hebben en ontstaat er een hechte vriendschap. Maar zal hun vriendschap het ook overleven als de fles kapotgaat? Lengte: 15 minuten.

Bekijk Alles op z'n tijd via LessonUp

Download hier aanvullend lesmateriaal
- Alles op z'n tijd

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje