Ik ben Vincent en ik ben niet bang


Vincent weet alles over overleven in de natuur, maar in zijn klas vindt hij overleven een stuk moeilijker. Hij wordt gepest. Het is nog zeven dagen tot het schoolkamp. In zijn survivalblik heeft hij alles verzameld wat je nodig hebt om welke ramp dan ook te overleven. Toch is hij bang.


Dan komt er een nieuw meisje in de klas: Jasmijn. Iedereen noemt haar de Jas. Zij is supercool en juist zij wil vrienden worden met Vincent. Nu wordt alles anders, althans, dat hoopt Vincent. Maar het tegendeel is het geval. Iedereen houdt van de Jas, en hoe meer aandacht ze aan Vincent geeft, hoe meer hij daar voor gestraft wordt. Op kamp loopt alles uit de hand. Vincent vlucht de natuur in. Nu komt het echt aan op overleven.

‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ gaat over iemand die buiten het systeem valt. Het is een verhaal over pesten en over vriendschap. Een verhaal dat verteld moet worden. De spelers doen dat krachtig, dynamisch, onverhuld, emotioneel en heel dichtbij het publiek. Juist door dit verhaal met de hele klas te beleven, in het theater, krijgt het de impact en plaats die pesten binnen de sociale context van een groep ook heeft. Het publiek gaat zich als groep verhouden tot het verhaal. Het geeft de kinderen het gevoel dat ze niet de enige zijn of er alleen voor staan. Ze beleven het verhaal in de vertrouwde setting van hun klas, waarin vriendschap ook een belangrijke en positieve kracht is. Het lesmateriaal bereidt de kinderen goed voor op de voorstelling. Hierin komt ook de rol van omstanders aan bod. Kijk je weg, doe je mee of doe je iets? Je hebt altijd een keuze.

Deze toegankelijke en educatieve voorstelling trekt het publiek regelmatig uit de comfort-zone. Ik ben Vincent en ik ben niet bang gaat over onderwerpen als diversiteit en eigenheid, kinderrechten, en sociaal gedrag en samenleven. De voorstelling zet kinderen aan het denken over waarheid en zingeving. Vincents liefde voor de natuur is ook een belangrijk onderwerp.

Rob Vriens en Enne Koens schrijven nieuwe stukken, maar maken ook boekbewerkingen en vertalen actueel Duits jeugdtheater. Zij kiezen verhalen die verschillen overstijgen, die ontroeren en bijblijven. Verhalen die over iedereen gaan: groot en klein, welke kleur of gender ook.

Trailer

https://vimeo.com/505698383 (kort)

https://vimeo.com/506712128 (met toelichting van de makers)

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje