Hollandse meesters l Op reis met Van Gogh


Wist je dat een schilderij van Vincent van Gogh nu evenveel kost als een vliegtuig? Ga mee terug naar de tijd toen er nog geen vliegtuigen bestonden en de schilderijen van Van Gogh nog niets waard waren.


De kinderen volgen de wereldberoemde Nederlandse schilder van Nederland naar Frankrijk aan de hand van zijn schilderijen. Van de donkere Nederlandse huiskamer met de aardappeleters naar de arbeiders op de zonnige Franse korenvelden. Hoe verbeeldde Van Gogh het leven in die tijd? Wat maakt zijn schilderijen uniek? Welke kleuren gebruikte hij? Door foto’s van landschappen, mensen, gebouwen en objecten (onderwerpen die Van Gogh schilderde) en schilderijen naast elkaar te zetten, bespreken de kinderen het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding, wat bij Van Gogh vooral zichtbaar is in zijn schilderstijl en kleurkeuze.

Met een foto uit hun eigen omgeving gaan de kinderen vervolgens zelf aan de slag met het schilderen van een molen, kerkje, brug, zonnebloemen, sterrenhemel of landschap met arbeiders, geïnspireerd op de stijl van Van Gogh. Wat voor kleuren kiezen ze? Licht of donker? Welke schildertechniek?

Kinderen uit groep 5 en 6 gaan steeds bewuster materialen, technieken en beeldaspecten hanteren. Ze ontdekken dat schilderen een andere werkwijze vraagt dan tekenen en dat ze in een schilderij vormen kunnen opbouwen uit kleurvlekken. Beeldbeschouwingsactiviteiten met aandacht voor de rol van beeldaspecten en de mogelijkheden van materialen en technieken kan hen erg stimuleren bij hun eigen werk.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje