Hollandse meesters | Een kunstwerk à la Mondriaan


In het late werk van Mondriaan zien we de kenmerkende lijnen en vlakken, in de aansprekende kleuren geel, blauw en rood. Met grote, kleine, dunne, dikke vlakken verbeeldde hij alles wat hij om zich heen zag: bomen, molens en zelfs de stad New York. Hij gebruikte vooral rechte lijnen en toch lijkt het soms alsof alles ‘danst’. Zijn topstuk, de Victory Boogiewoogie die in het Kunstmuseum van Den Haag hangt, kostte ongeveer evenveel als de ‘aankoop’ van een topvoetballer kost.


Zowel de waarde van het schilderij als van een topvoetballer zullen kleuters wel ontgaan. Maar de kracht van de taal van schilderijen van Mondriaan, spreekt hen zeer zeker aan. Kleuters zijn gevoelig voor kleur en houden ervan in abstracte schilderijen kleuren te benoemen en erbij te associëren.

Daarom gaan de kinderen in deze les kunst maken zoals Mondriaan: het abstraheren van dingen uit hun dagelijkse leefwereld of belevingswereld. Ze gaan spelen met kleur en vorm, knippen en plakken, passen en meten, totdat zij zelf ook een kunstwerk hebben gemaakt van een auto, klimrek, bos, fiets of knuffel. Aan het einde van de les moedigt de vakleerkracht de kinderen aan om wat over hun kunstwerk te vertellen.

Tip: vraag dit project aan in oktober. Zowel de Kinderboekenweek als de Maand van de Geschiedenis hebben in 2021 als thema beroepen. Dit project gaat over het leven en werk van een kunstenaar.

Kleuters staan open voor toevallige ontdekkingen. Ze ‘maken’ om het plezier in de beweging en ontdekken dat ze op die manier sporen kunnen achterlaten op papier. Uit dit spel ontwikkelt zich een meer bewust vormgevingsproces, waarin zij ontdekken dat vormen en tekens kunnen verwijzen naar objecten uit en ervaringen van de werkelijkheid. Juist jonge kinderen zijn goed in het bedenken van nieuwe vormen en ervaringen door hun sterke voorstellingsvermogen (zelfverbeelding).

 

Filmtip bij deze les!
gegeven door Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met Cinekid

Roekoekleuren
In een landschap waar alle vogelsoorten één kleur hebben en alleen met soortgenoten fluiten, voelt de rode vogel met de gele buik zich nergens thuis. Hij gaat bij alle andere soorten langs, maar niemand wil hem erbij hebben. Treurig zit hij alleen in zijn nest, totdat het seizoen verandert en de herfstkleuren verschijnen...

Bekijk Roekoekleuren via Vimeo

Download hier aanvullend lesmateriaal

- Roekoekleuren

 

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje