De Nationale Voorleesdagen 2022

Voorlezen is een feest!

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari kunnen kinderen van 0 tot en met 6 jaar genieten van het Prentenboek van het Jaar, Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer.

Over De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters. De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek  in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Nationale Voorleesdagen helpen hiermee. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. 

Maar eerst ving ik een monster

Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer is het Prentenboek van het Jaar. Een jongetje verzint monsters die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen. Steeds meer monsters komen erbij. De verteller die het jongetje naar bed probeert te brengen, doet pogingen om het verhaal af te ronden, maar dat lukt hem niet zo goed. Er valt steeds meer te vangen. Ook het einde is héél grappig! Een ideaal boek voor kinderen die niet genoeg van voorlezen kunnen krijgen. Vanaf ca. 4 jaar.

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.  

De Prentenboek Top 10

Deze boeken vormen samen met Maar eerst ving ik een monster de Prentenboek Top 10: 

  • Vos gaat een stukje rijden - geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren) 
  • Het eiland van Olifant– geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Uitgeverij Querido) 
  • Duizend-en-één paarse djellaba’s- geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch (Uitgeverij Gottmer) 
  • Hey baby, kijk!- geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton (Uitgeverij Davidsfonds / Infodok) 
  • Heertje en Meneertje  - geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde (Uitgeverij Rubinstein) 
  • De koffer - geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros  (Uitgeverij Gottmer) 
  • Muk- geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder (Uitgeverij Rubinstein) 
  • Daar ben je – geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons (Uitgeverij Querido) 
  • De ridder zonder billen- geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf) 

Kleurplaat

Download hier de kleurplaat van De Nationale Voorleesdagen 2022.

Tips van Silvester en BplusC

BplusC en Silvester hebben ook nog een aantal leuke boekentips:

BORA – Jungle (Deborah van de Leijgraaf) (vanaf 0,5 jaar)
Neem je kleine ontdekkingsreiziger mee op avontuur met Tijger en zijn vrienden. Door gebruik te maken van heldere kleuren en knisperende pagina’s worden de zintuigen van de kinderen optimaal geprikkeld.

EEN VERSJE OP DE TAART (Mieke van Hooft) (2-4 jaar)
“Een passend gedicht voor elk moment,
Voor dagelijkse dingen en alle feestdagen die u kent. “
Een dikke bundel vol lieve en stoute, vrolijke en minder vrolijke versjes.

Mooiste eerste woordjes ( Milja Praagman) (vanaf 1 jaar)
Dit prachtige uitvouwbare harmonicaboekje is een kunstwerk op zich. Met mooie heldere illustraties worden er 32 belangrijke eerste woordjes uitgebeeld. Het boek is stevig en kan zeker tegen een stootje. Laat je kind al spelend de eerste woordjes ontdekken.

Papieren vliegtuigjes (Jim Helmore) (vanaf 4 jaar)
Mia en Ben maken graag papieren vliegtuigjes. Ze hopen dat zij ooit een vliegtuig maken dat helemaal over het meer kan vliegen. Maar dan gaat ben verhuizen….kunnen ze vriendjes blijven en hun droom waarmaken?
Een ontroerend verhaal over verhuizen, vriendschap en vliegen.

Naar bed gaan is gedoe (Wessel Sandtke) (vanaf 2,5 jaar)
Ik wil nog niet naar bed.
Ik ben nog niet moe.
Ik wil nog niet naar bed,
Naar bed gaan is gedoe. “
Een herkenbaar boek vol humor! Alle bekende en minder bekende smoesjes om niet naar bed te hoeven staan in dit boek verzameld. De prachtige, gedetailleerde illustraties bieden veel om te zien en door de rijm leest het lekker vlot weg.

Vol met wol (Mac Barnett) (vanaf 4 jaar)
Sprookjesachtig prentenboek met een moraal. Kun je geluk kopen? Of zit het in jezelf? Op een koude dag, in een klein somber stadje, vindt Annabel een kistje vol met gekleurde wol. Zij besluit er een trui van te breien en als de trui af is, is er nog steeds wol over. Dus breit zij ook een trui voor haar hond, voor haar buurjongen en voor al haar klasgenootjes. Maar het kistje blijft vol met wol! Zolang Annabel blijft breien, wordt het stadje vrolijker en kleurrijker. Maar dan wil een rijke hertog, koste wat kost, het kistje hebben. Zal er voor hem ook wol in het kistje zitten…?

Haas redt het bos (Annemarie Bon) (vanaf 3 jaar)
Een actueel voorleesboek over Haas en zijn vrienden!
“E-mail!” roept Radijsje. “Met internet!”. En meteen maakt zij weer een foto. Wat e-mail is, weet Haas niet, maar hij hoeft ook niet te weten wat het is.”
Op een dag verschijnt een vogel in het bos waar Haas en zijn vrienden wonen. Het blijkt Paradijsvogel te zijn en zij komt uit de stad. Zij vindt alles GEWELDIG en maakt met haar telefoon overal selfies voor haar vrienden. Maar dan volgen er meer en meer dieren uit de stad. En zij gaan niet allemaal even goed om met het bos….Kunnen Haas en zijn vrienden alle problemen in het bos oplossen?

Lid worden van de bibliotheek

Peuters en kleuters die lid worden (gratis tot 18 jaar) van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen een vingerpopje cadeau! Kijk hier voor meer informatie.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter voor leuke foto's en voorleestips! 

Veel voorleesplezier met De Nationale Voorleesdagen 2022!