De Nationale Voorleesdagen 2022

Voorlezen is een feest!

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari kunnen kinderen van 0 tot en met 6 jaar genieten van het Prentenboek van het Jaar, Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer.

Over De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters. De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek  in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Nationale Voorleesdagen helpen hiermee. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. 

Maar eerst ving ik een monster

Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer is het Prentenboek van het Jaar. Een jongetje verzint monsters die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen. Steeds meer monsters komen erbij. De verteller die het jongetje naar bed probeert te brengen, doet pogingen om het verhaal af te ronden, maar dat lukt hem niet zo goed. Er valt steeds meer te vangen. Ook het einde is héél grappig! Een ideaal boek voor kinderen die niet genoeg van voorlezen kunnen krijgen. Vanaf ca. 4 jaar.

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.  

De Prentenboek Top 10

Deze boeken vormen samen met Maar eerst ving ik een monster de Prentenboek Top 10: 

  • Vos gaat een stukje rijden - geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren) 
  • Het eiland van Olifant – geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Uitgeverij Querido) 
  • Duizend-en-één paarse djellaba’s - geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch (Uitgeverij Gottmer) 
  • Hey baby, kijk! - geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton (Uitgeverij Davidsfonds / Infodok) 
  • Heertje en Meneertje  - geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde (Uitgeverij Rubinstein) 
  • De koffer - geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros  (Uitgeverij Gottmer) 
  • Muk - geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder (Uitgeverij Rubinstein) 
  • Daar ben je – geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons (Uitgeverij Querido) 
  • De ridder zonder billen - geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf) 

Kleurplaat

Download hier de kleurplaat van De Nationale Voorleesdagen 2022.

Lid worden van de bibliotheek

Peuters en kleuters die lid worden (gratis tot 18 jaar) van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen een vingerpopje cadeau! Kijk hier voor meer informatie.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter voor leuke foto's en voorleestips! 

Veel voorleesplezier met De Nationale Voorleesdagen 2022!