Voorgaande projecten

De Cultuurcoaches zitten niet stil. Wil jij weten wat voor projecten we al gedaan hebben? Bekijk het hieronder.

 

Dag van de Kleur | Leiden2022

Tijdens een interactieve bijeenkomst leerde de bezoekers alles over kleur. Wat is de betekenis van kleur in de kunstwereld? De activiteit begon met een lezing van Studium Generale en vervolgens ging men met kunstenares Arjenne Fakkel creatief aan de slag met kleur.

 

Kinderkunstroute 2022 - Word een kunstenaar!

Zaterdag 24 september was de kinderkunstroute; een interactieve route voor 8 tot 12 jarige door Ateliergebouw Nieuwplaatz langs de werkplaatsen van swingende muzikanten, illustratoren met vlotte tekenpennen, spannende schilders en verfijnde sieradenmakers.

 

Zomerprogramma 2022

In de zomervakantie van 2022 konden kinderen van 4 tot 12 jaar uit de wijken Leiden Noord, Slaaghwijk, Mors en Zuidwest meedoen aan workshops muziek, dans, theater, fotografie, keramiek, zang, tekenen en musical van aanbieders uit heel Leiden. Lees hier meer...

 

Pluk de Dag

Van februari tot en met juli 2022 hebben in totaal 266 wijkbewoners van de Mors en Zuidwest de dag geplukt met ons culturele programma Pluk de Dag. Benieuwd wat voor activiteiten er op het programma stonden? Klik hier!

 

Nu of Noord!

In dit programma brachten we Leidse bewoners van de wijken Leiden-Noord en Slaaghwijk in verbinding met kunst & cultuur. De pilot van het programma duurde acht weken. Meer weten of Nu of Noord!? Lees hier meer...

 

Dag van de Haiku | Leiden2022

In samenwerking met Leiden2022 en de Leidse Haiku Kring, organiseerden de Cultuurcoaches op maandag 21 maart twee workshop ‘Haiku Schrijven’ in Leiden Noord en Zuidwest. Lees hier meer over deze dag en de Japanse dichtvorm. 

 

IN ZICHT

De Cultuurcoaches bezochten de Culturele Instellingen van Leiden en stelden de vraag: “Welk object of verhaal verdient het om 1 minuut volledig IN ZICHT te zijn?” Benieuwd naar de video's? Bekijk ze op ons YouTube kanaal!

 

Theatervoorstelling met tolk Nederlandse Gebarentaal

Wij zijn gaan onderzoeken hoe wij theaterbezoek voor iedereen toegankelijker kunnen maken. Zo vroegen wij tolk Leanne om de voorstelling "Het Dier, het Dier en het Beestje" van Theater Artemis te voorzien van Nederlandse gebarentaal. Lees hier meer...

 

Pop-up exposities

In het najaar van 2021 hebben de Leidse Cultuurcoaches diverse pop-up exposities georganiseerd in het epicentrum aan het Valkenpad in Slaaghwijk. Heb je dit gemist? Bekijk het hier!

 

Kinderkunstroute 2021

De Cultuurcoaches van Leiden maakten speciaal voor kinderen van 8-12 jaar een hand-out met tips en tricks hoe je een atelier nu eigenlijk kunt ervaren. Deze hand-out kon gratis opgehaald worden op zes plekken in de stad en is hier te downloaden.

 

Cultuur je Buurt

Kinderen van 4 tot 12 jaar konden gedurende de zomervakantie 2021 aan de slag met cultuur in hun buurt. Zo konden ze meedoen aan workshops streetdance, robots maken én beeldende kunst. Bekijk hier de terugblik. 

 

Leiden Vertelt | Deel 2. Familiegeschiedenis

Iedereen zit vol verhalen en herinneringen. Wij vroegen Leidenaren herinneringen over hun familiegeschiedenis met ons te delen. Lees hier alle verhalen. 

 

Tasjes vol Geluk

Gedurende de voorjaarsvakantie 2021 deelden de Cultuurcoaches schildergerei uit in de wijken Mors, Zuidwest en Noord. Kinderen konden dit schildergerei komen ophalen bij de Huizen van de Buurt en thuis aan de slag gaan om te kleuren voor hun wijk. Na afloop hebben wij de opa's en oma's uit de wijk verrast met de mooie kunstwerken in een Tasje vol Geluk. 

 

DICHT

De Cultuurcoaches bezochten de Culturele Instellingen van Leiden tijdens de lockdown. De musea, bibliotheken en theaters waren dan wel DICHT, het werk binnen gaat altijd door. Hier maakten de Cultuurcoaches een reeks van 11 korte video's met de vraag: "Wat missen we nu het meest?". Bekijk hier de video's.

 

Culturele Citytrip

Gedurende de lockdown ontwierpen de Cultuurcoaches samen met kunstenaar Nik Heemskerk een bordspel langs de culturele instellingen van Leiden. Het spel kwam in december 2020 in het Leidsch Dagblad en is hier te downloaden. 

 

Herfstvakantie 2020

Kinderen van 4 tot 12 jaar konden in de herfstvakantie kiezen voor een workshop van BplusC i-Lab of het Jeugdtheaterhuis. Bij de workshop van BplusC i-Lab gingen zij aan de slag met Ozobotjes. In de workshop van het Jeugdtheaterhuis leerden zij de technieken van het toneelspelen. De workshops vonden plaats in de wijken Slaaghwijk, Zuidwest, Mors en Noord. 

 

Kinderkunstroute 2020

Noorse robots? Vliegende ogen? Een suikerspinnenjurk?! Kunstenaars kijken op een andere manier naar de wereld. Je kunt ook wel zeggen: Kunstenaars denken “Buiten de lijntjes”.

Kinderen maakten kennis met echte Leidse kunstenaars, namen een kijkje in de ateliers van Haagweg4 en gingen zelf creatief aan de slag met kunst. Bekijk hier meer foto's en de deelnemende kunstenaars! 

 

Op Reis in je Wijk

In de zomervakantie 2020 reisden wij naar de wijken Mors, Zuidwest, Noord/Slaaghwijk. Kinderen konden een workshop beeldende kunst volgen van Museum de Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden en Sophie Vrolijk. Ook konden zij een workshop muziek volgen van het Muziekcollectief, een workshop theater van het Jeugdtheaterhuis, een workshop Afro dansmix van Museum Volkenkunde en een workshop kleuterdans van BplusC dans- en theaterschool. 

 

Leiden Vertelt | Deel 1. Sprankelgedachten

Iedereen zit vol verhalen en sprankelgedachten. Wij vroegen Leidenaren hun verhaal met ons te delen. Bekijk hier alle sprankelgedachten. 

 

Kaartje Kunst

Niet iedereen vindt online even makkelijk zijn of haar weg. Vooral tijdens de lockdown kan dat erg lastig zijn. Daarom willen wij graag per post mensen wat kunst en cultuur meegeven. Een kunstzinnig kaartje met een mooi gedicht en een leuke kleine opdracht om thuis zelf creatief bezig te zijn. 

 

Isolatiemateriaal

Leidse kunstenaars laten van zich horen ten tijde van Corona. Bekijk alle video's op ons YouTube kanaal.

 

Meivakantie 2020

In de meivakantie hebben wij meerdere online workshops georganiseerd. Wil jij deze workshops (nogmaals) volgen? Klik dan hier

 

Woorden tussen Muren

Woensdag 29 april hebben wij de stadsdichter van Leiden, Marianne van Velzen, een dag lang opgesloten in de Bibliotheek in de Nieuwstraat. Marianne heeft gedichten geschreven, geïnspireerd door de stilte van een lege bibliotheek.

De teksten van Marianne zijn aan het einde van de dag op de ramen van de bibliotheek aan de Nieuwstraat geschreven. Ook op de andere bibliotheeklocaties in Leiden en Leiderdorp zijn haar gedichten te bewonderen geweest. Bovendien heeft Niki Koutouras in Leiderdorp, Stevenshof en Het Gebouw prachtige tekeningen aan de teksten toegevoegd. Lees meer over dit project bij Leidse Glibber, Sleutelstad en Indebuurt Leiden.

 

Cultuurfestival Carrousel

Vrijdag 18 oktober 2019 was weer een spectaculaire editie van het cultuurfestival Carrousel. Deze keer in de wijken Boerhaave en Mors met als festivallocaties Libertas Huis van de Buurt Morschwijck.
Nog even nagenieten van het festival? Bekijk hier de aftermovie.