Q&A Mailing Aanbesteding cultuur en BplusC in Leiden

Vragen en antwoorden bij vragen over de aanbesteding

Wat is een aanbesteding?

Een aanbesteding is de procedure waarbij een opdrachtgever bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren. De aanbestedende dienst of partij, in dit geval de gemeente Leiden, vraagt bedrijven om een offerte in te dienen. Zo kunnen de bedrijven zich voor de opdracht inschrijven. De opdrachtgever kiest uiteindelijk uit deze inschrijvingen wie de opdracht uit mag voeren.

Wat betekent deze aanbesteding voor mijn les of cursus?

Dat weten wij helaas nog niet. De gemeente Leiden heeft aangegeven dat we het nieuwe cursusseizoen, 2021-2022, gewoon kunnen gaan plannen. Wel zullen we hierbij zoveel mogelijk rekening houden met de eventueel nieuwe situatie na de aanbesteding.

Verdwijnt mijn cursus of wordt het straks veel duurder?

Dat weten wij helaas nog niet. Bij het plannen van het nieuwe cursusseizoen zullen we zoveel mogelijk rekening houden met de eventueel nieuwe situatie na de aanbesteding. Dit kan gevolgen hebben voor het aanbod of de prijzen van lessen en cursussen. Wat die gevolgen zijn, weten we op dit moment nog niet.

Kan ik straks nog muziekles volgen?

Ja, dat kan. Maar misschien zal na de zomer van 2022 de muziekles niet meer bij BplusC worden gegeven of in de lesvorm die je nu gewend bent. Hoe het er precies uit zal zien, weten we op dit moment nog niet.
Het hangt er helemaal vanaf welke lessen en lesvormen worden aanbesteed. Dat beslist de gemeente Leiden.
Het hangt er natuurlijk ook vanaf wie de aanbesteding wint.
Het kan zijn dat een andere (commerciële) organisatie een deel van de muzieklessen gaat geven.

Gaat de Muziekschool verdwijnen?

Muzieklessen zullen niet verdwijnen. Het kan wel zijn dat een andere organisatie muziekles gaat geven of in een andere vorm. Hoe het er precies uit zal zien, weten we op dit moment nog niet. Daarvoor moeten we de aanbesteding afwachten.

Wanneer ga ik iets merken van deze veranderingen?

BplusC zal tot en met de zomer van 2022 lessen en cursussen aanbieden. De winnaar van de aanbesteding gaat volgens de planning van de gemeente Leiden aan de slag vanaf het cursusseizoen 2022-2023. Dat kan BplusC zijn of een andere organisatie.

Wat betekent de aanbesteding voor de bibliotheek?

Niet zoveel. Voor de bibliotheek zullen we weer een contract afsluiten met de gemeente Leiden. Hierin kunnen onderdelen veranderen, maar in de basis blijven we doen wat we nu doen.

Gaat bibliotheek Nieuwstraat verhuizen?

Dat weten wij helaas nog niet. Of de bibliotheek gaat verhuizen of aan de Nieuwstraat blijft, is onderdeel van een groter cultuurplan van de gemeente Leiden.

Wat betekent de aanbesteding voor het Muziekhuis?

In de plannen van de gemeente Leiden staat dat het Muziekhuis op termijn zal verdwijnen. Voor de oefenruimtes en het podium zullen andere locaties worden gezocht.

Ik vind de aanbesteding een slecht plan. Wat kan ik doen (om te helpen)?

Je kunt de politieke partijen in de gemeenteraad laten weten hoe je erover denkt door een mail te sturen naar de griffie (griffie@leiden.nl). Je kunt ook aandacht vragen voor het onderwerp door bijvoorbeeld een ingezonden stuk in de krant of een bericht op sociale media te plaatsen.

Waar kan ik meer informatie vinden over deze plannen?

Je kunt meer informatie vinden op de website van de gemeenteraad. De laatste commissievergadering, waarin de aanbesteding is besproken, is online terug te kijken via https://leiden.notubiz.nl/vergadering/806815/raadscommissie%20Werk%20en%20Middelen%2004-02-2021. Je vindt daar ook alle documenten.

Kom je er niet uit met een klant?

Staat zijn of haar vraag niet in deze Q&A?
Of wil hij/zij bijvoorbeeld per se met iemand van het management spreken?
Vraag de klant te mailen naar klantenservice@BplusC.nl. De vraag wordt dan doorgestuurd naar de juiste persoon.

Mis je een vraag in deze Q&A?

Geef het via mail door aan Jolanda de Boer (J.deBoer@BplusC.nl), dan werken we deze Q&A bij.