ICT-tip

ICT tip September 2022 - Checklist nieuwe werkplek 

ICT tip September 2022 - Checklist nieuwe werkplek 

Het gebeurt vrij regelmatig dat collega’s op een nieuwe plek inloggen, of een nieuw ingespoelde laptop terugkrijgen. Het is altijd het streven van afdeling ICT geweest om dit zo naadloos te laten verlopen als mogelijk, maar we zijn nou eenmaal tegen wat muren aangelopen, met name de taakbalk en de gedeelde mappen. Die zijn voor ons niet centraal in te regelen, wat betekent dat collega’s dit zelf moeten doen. Je bespaart jezelf heel wat sores als je dat z.s.m. goed voor jezelf in orde hebt.  

Maak je taakbalk in orde. Je kunt nutteloze iconen zoals de Windows Store en Windows Mail eraf gooien door rechts te klikken op zo’n icoon en te kiezen voor “losmaken van taakbalk”. Verder kun je nuttige programma’s zoals Outlook, Chrome en het knipprogramma vastmaken aan de taakbalk op dezelfde manier, nadat je ze geopend hebt. 
Als je nog geen Google-account hebt is dat misschien toch het overwegen waard, want zo krijg je het makkelijkst je snelkoppelingen terug in Chrome. Als je dat niet hebt of wil, dan is het aan te raden om de websites waar je vaak mee werkt in te slepen naar de balk onder de adresbalk. Dit doe je door links te klikken op het slotje van een site, en dan te slepen.  Als je geen balk ziet onder je adresbalk dan kan je deze tevoorschijn toveren met ctrl+shift+b (werkt ook in Edge) 
Als je gaat naar https://bplusc2017.sharepoint.com/_layouts/15/sharepoint.aspx zou je daar alle sites moeten zien waar je gebruik van maakt. Klik op een gewenste site, ga naar documenten, en klik midden boven op “synchroniseren”. Het duurt eventjes maar aan het eind van de rit kun je al je BplusC bestanden vinden in de Windows Verkenner (of de Apple Finder).  

Pepijn Uitterhoeve