ICT-tip

Bestanden en mappen in de Windows Verkenner

In april ging de nieuwsbrieftip over het toevoegen van BplusC bestanden en mappen in de Windows Verkenner. Deze was echter in videoformaat. Omdat dit wel een belangrijke vaardigheid is leg ik het nog een keer uit met tekst en plaatjes. 

Synchroniseren

Het toevoegen van bestanden en mappen aan de Verkenner heet synchroniseren. De reden hiervoor is dat als je iets maakt, wijzigt of verwijdert op jouw computer, dit ook z.s.m. in de Cloud moet gebeuren – en andersom. Het moet synchroon lopen. 

Dit is ook meteen het belangrijkste punt: als jij denkt “ik gooi al die mappen weg, ik heb ze niet meer nodig” dan gooi je ze ook weg voor je collega’s. Wees dus voorzichtig bij het kuisen. 

Je kunt elke map die je maar wilt synchroniseren (ook mappen die door anderen met je gedeeld zijn) maar wij raden aan om de wortelmap van jouw afdeling(en) te kiezen. Zo hou je het meeste overzicht en toegang. 

De stappen

  1. Ga naar office.com 
  2. Aan de linkerkant zie je een rijtje icoontjes. Zoek ‘Sharepoint’ op (zit bij mij tussen Teams en OneNote) en klik erop.
  3. In Sharepoint, kies de afdeling waar je de bestanden van wilt hebben. Ik kies hier voor ‘Iedereen’:
  4. Klik in het linker menu op ‘documenten’
  5. Klik ‘Synchroniseren’ midden bovenin:
  6. Deze klik zal het programma OneDrive aanroepen. Als je dat niet hebt, kun je het gratis downloaden (ook voor Mac). Als je het wel hebt, maar ingelogd bent met jouw persoonlijke account zal je moeten inloggen met jouw BplusC account.
  7. Als alles goed gaat, zie je dit. Klik het vinkje aan zodat je deze stap bespaard wordt in de toekomst. Klik vervolgens op “Microsoft OneDrive openen”:
  8. Als je nog niet ingelogd was in OneDrive zal ie je daar eerst om vragen. Als je wel al ingelogd was met jouw BplusC account dan zou je nu in Verkenner de bestanden moeten kunnen terugvinden:
  9. Klaar!

Schrik niet als alle bestanden en mappen niet zichtbaar zijn in het begin. Het synchronisatieproces duurt even (hij moet alle mappen en bestanden af, dat kunnen er meer dan honderdduizend zijn!)

Je zal deze stappen moeten herhalen voor elke afdeling of Team die je in je verkenner wilt hebben!