Afdelingen E&C en L&C

Afdeling E&C in samenwerking met L&C

European Music School Union 

BplusC KLezmer Band Mazzel naar Luxemburg!

De BplusC KLezmer Band Mazzel o.l.v. Anja van Dooren is geselecteerd voor deelname aan het European Youth Music Festival 2022 in Esch-sur-Alzette in Luxemburg. Zo'n 3000 kinderen tussen de 12 en 18 jaar gaan van 26 tot 28 mei met elkaar muziek maken en optreden op diverse podia in en om de stad Esch–sur-Alzette, tevens culturele hoofdstad van Luxemburg. 

Voor Nederland mochten er 6 ensembles door naar de definitieve selectie en dat is Anja met haar ensemble gelukt! 

Gefeliciteerd Anja, Maaike, Bram, Siebe, Katharina en Jelle! Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen, ga vooral genieten van deze mooie kans om je te presenteren en de mogelijkheid om de liefde voor muziek met andere jonge musici te delen!

 

Afdeling E&C

Debat Week van de Mediawijsheid

Op woensdag 10 november programmeerde BplusC een debat met kinderen (groep 6, 7 en 8) rondom de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021). Het thema was dit jaar: Samen Sociaal Online. Bij de Girlz Lounge van SOL debatteerden de jonge meiden aan de hand van diverse stellingen over de online wereld. Ze deelden hun mening met elkaar onder begeleiding van debatleider Bram van Reeuwijk.  
 
De openingsvraag van het debat luidt: "Wie wil er een telefoon en wie niet?" De kinderen delen gelijk een paar voor- en nadelen. Te vaak op je telefoon zitten of gebeld en geappt worden tijdens het spelen van een spelletje, stellen ze niet op prijs. Ook bezorgt veel schermtijd ze de nodige hoofdpijn. "Aan de andere kant kun je je telefoon op stil zetten en je vrienden snel bereiken.’’ 
 
TikTok 
De meiden van de Girlz Lounge spenderen hun meeste schermtijd aan appen, spelletjes als Minecraft en het bekijken van YouTube filmpjes. De ouders moesten hun TikTok-accounts aanmaken vanwege de minimumleeftijd van 13 jaar. Terecht vinden de meiden. Al hadden ze ook zo hun creatieve oplossingen: je leeftijd omhoog zetten in je account, je oudere broer of zus mee laten doen in je filmpjes of misschien moet er een speciale kinderversie komen van de app.   
 
Gelukkiger zonder mobiel 
Wanneer de debatleider vraagt naar of telefoons verslavend zijn, roepen de meiden voluit "ja". Volgens hen heeft de coronacrisis hier ook een aandeel in gehad. Door de lockdown moest veel meer online en dat werkte de verslaving in de hand. Ze denken dat mensen uiteindelijk gelukkiger zijn zonder mobiel. "Lekker de natuur en frisse lucht in.’’ Het merendeel zegt zich dan ook prima te vermaken zonder mobiel.  
 
Schermtijd ten koste van schoolprestaties en familietijd
 
Van Reeuwijk deelt de volgende stelling: "Mijn ouders vinden dat ik te vaak online of achter een scherm ben.’’ Wederom knikt iedereen. De kinderen kijken veel filmpjes en hebben soms een schermtijd van vijf uur op een dag. Ze geven toe dat dit ten koste gaat van hun cijfers. Ook familietijd schiet erbij in, volgens de ouders dan. Sommige ouders geven dus ook een limiet aan schermtijd. Waarbij er vijf dit prettig vinden, vindt de ander het juist ‘’super irritant’’. Stiekem kijken en digitale apparaten verstoppen, is voor de jonge meiden dan de oplossing.  
 
Verstoppertje spelen 
Na een interessant en leerzaam debat is het tijd voor de allerlaatste vraag: "Wie heeft er zin om verstoppertje te spelen?’’ Hier heeft iedereen zin in. De meiden rennen met zijn allen naar buiten. Hoezo binnen op je mobiel zitten? Dat is dan toch ineens saai.   
 
Over de Week van de Mediawijsheid
 
De Week van de Mediawijsheid heeft als doel om stil te staan bij wat we echt belangrijk vinden in de online wereld. BplusC organiseerde een programma rondom deze week. Dit om elkaar mediawijzer te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Op deze manier wordt iedereen weerbaarder en digitaal vaardiger, zo ook de meiden van de Girlz Lounge. 

Met dank aan Emmalie, Joy, Lotte, Selma, Belinay, Aisha en Kaya en Anne en Sharon van SOL.