Website Story

Verbeteringen voor de website

Afgelopen maanden is er gewerkt aan een aantal verbeteringen voor de website. Met name voor de cataloguspagina’s bibliotheek zijn verbeteringen doorgevoerd. Afgelopen donderdag, 26 november, zijn deze verbeteringen online gezet.

Bibliotheekcatalogus

Grootste verbeteringen wat betreft de cataloguspagina’s zijn:

  1. Filter voor eigen bezit <-> landelijk bezit, secundair e-books, muziekweb, luisterboeken
    LET OP: voor het filter eigen bezit/landelijk bezit zijn we nog bezig met het OCLC om bezit te synchroniseren. Tot nu toe zijn er afgelopen maand al ruim 42.000 items uit het systeem verwijderd die gedelete waren, maar nog vindbaar waren in onze catalogus. We hopen op korte termijn ook titelbeschrijvingen die in VSmart de afgelopen jaren zijn samengevoegd, maar niet zijn samengevoegd met het GGC, te verwijderen, zodat zoekresultaten correct zijn.
  2. Filter 'doelgroep' is uitgebreid met leeftijdscategorieën voor jeugd.
  3. In de zoekresultatenpagina is in een oogopslag te zien om wat voor item het gaat (gedrukt boek, e-book, jaar van uitgave etc). Voorheen stond daar minder informatie en moesten klanten doorklikken naar de titeldetailpagina voor deze informatie.
  4. Het filter 'type' is standaard uitgeklapt, dat bleek een wens van gebruikers om snel te kunnen filteren. Hier komt nog een aanpassing in hoofdtype/subtype zoals bij doelgroep. Dat was helaas op dit moment technisch nog niet te realiseren.

Hieronder een afbeelding van deze vier belangrijkste aanpassingen (zoek de verschillen) of zoek zelf iets in de catalogus om het uit te proberen:

Cursussen

Er zijn ook aanpassingen voor de inschrijfmodule van cursussen. Het grootste verschil is dat er nu onderscheid gemaakt kan worden tussen reguliere cursussen en jaarcursussen muziek.
Deze implementatie gaat in twee stappen, technisch is het nu in orde, visueel moet er nog e.e.a. aangepast worden, zodat de lay-out past bij de website en tekst goed staat (bijv. dag + tijd, voornaam, achternaam).
Daarop volgt ook het aanpassen van beschikbaarheid per cursus, zodat dat kloppend is met het aantal beschikbare plekken in CursAd (voldoende plek, bijna vol, vol).

In ontwikkeling

Grootste punten die nu in ontwikkeling zijn:

  • Online lid worden-formulier voor de bibliotheek. Let op: hier zit geen betaalmodule aan, klanten moeten, in een bibliotheeklocatie naar keuze, hun pas betalen/afhalen.
  • Activiteiten koppelen aan een wijk. Dit kan in het CMS (contentmanagementsysteem) door bijvoorbeeld afdeling Communicatie gedaan worden, waardoor o.a. de in-de-buurt-pagina’s verbeterd kunnen worden.
  • Onderwijs: gebruikersnaam vergeten-functie toevoegen, zodat scholen zelf de gegevens kunnen opvragen i.p.v. via mail naar het onderwijssecretariaat

Roos Derichs
Projectleider website