Afdeling E&C: Evenementen tijdens corona

Verkiezingsproject Mbo naar de stembus!

Succesvolle samenwerking met de DebatUnie en mboRijnland bij pilot Mbo naar de stembus, met dank aan Fonds 1818.

Ontmoeting en debat is een kernfunctie van BplusC. Naast de debatten voor volwassenen zetten we ook in op kinderen, in november was er een debat i.s.m. met de HuiswerkKamer (JES Rijnland), en op jongeren. Dit project was bedoeld om mbo-studenten kennis te laten maken met debatteren en politiek en de politieke betrokkenheid en opkomst onder mbo-studenten bij de Tweede Kamerverkiezingen te verhogen.

Tweehonderd mbo-studenten volgden eerst in de lessen Burgerschap online debatworkshops, speciaal ontwikkeld door de DebatUnie. Na afloop van de workshops hebben de trainers 20 tot 25 enthousiaste studenten geselecteerd om deel te nemen aan het Verkiezingsdebat op 16 maart in Het Leidse Volkshuis. Mbo-studenten Facilitaire service hebben het debat in de uitvoering ondersteund.

Studenten Gezondheidszorg debatteerden hier met kandidaat-Kamerleden uit Leiden. De pittige stellingen gingen over softdrugs en het boerkaverbod. Voor het verkiezingsdebat werden de studenten in teams verdeeld en gekoppeld aan een van de deelnemende politici: Marc Newsome (PvdA), Paul van Meenen (D66), Senna Maatoug (Groenlinks) en Julius Terpstra (CDA). Ieder team had twintig minuten om het debat voor te bereiden. Daarna stond één student uit elk team samen met de politicus op het podium om de stelling aan te vallen of te verdedigen. Het debat, onder leiding van Alexander Schinkel (DebatUnie), werd gestreamd voor de circa tweehonderd studenten die niet live aanwezig konden zijn.

Bij de eerste stelling – het verbod op gezichtsbedekkende kleding moet blijven – staan PvdA’er Marc Newsome en D66’er Paul van Meenen met hun studenten tegenover elkaar. Klopt de naam ‘boerkaverbod’ überhaupt wel? Nee, zeggen Marc Newsome en zijn student, het gaat ook over helmen en bivakmutsen. Ze vinden het belangrijk dat je elkaar goed in de ogen kunt kijken, in openbare gebouwen, in de zorg, het onderwijs, het ov. Team D66 vindt dat je in het vrije Nederland moet kunnen dragen wat je wilt. Gezichtsbedekkende kleding hoeft goede zorg niet in de weg te staan, in de spreekkamer kan de boerka altijd even af. De student van Marc Newsome ziet op haar stageadres wel problemen: geestelijk gehandicapte cliënten kunnen je met een boerka echt niet herkennen. Maar dat gezichtsbedekking goede communicatie onmogelijk maakt, vindt een student uit de zaal overdreven: met de mondkapjes zien we nu elkaars gezichtsuitdrukkingen ook niet goed.

In het tweede debat kruisen twee vriendinnen de degens over de legalisering van softdrugs. De een, gesteund door Senna Maatoug (GroenLinks), vindt dat de in- en verkoop van softdrugs door coffeeshops legaal moet worden. Het CDA-team onder leiding van Julius Terpstra is tegen: waarom zou je iets legaliseren dat slecht is voor de gezondheid? Is de overheid een drugsdealer? GroenLinks is van mening dat de vraag naar softdrugs blijft, reguleren maakt het gezonder en veiliger. Beide partijen vinden goede voorlichting en voorkomen dat jongeren drugs gaan gebruiken erg belangrijk.

Met een paar vragen uit de zaal aan de vier politici werd het debat afgesloten. De studenten waren enthousiast geworden om te gaan stemmen, wat ook precies het doel was van verkiezingsproject ‘Mbo naar de stembus!’.

 

Maria Peters