BplusC in actie

Nieuws uit het mt!

Deze keer kun je o.a. meer lezen over GoodHabitz, de Cultuurcoaches en het Historisch Informatiepunt (HIP).

Personeelsbijeenkomsten juni 2020

De volgende bijeenkomsten zijn gepland op maandag 8 juni van 9.00-10.30 uur en donderdag 11 juni van 13.00-14.30 uur in de Theaterzaal van Het Leidse Volkshuis.

Wie: Willem van Moort Status: lopend

Aankondiging Medewerkeronderzoek (MO)

BplusC voert elke twee jaar een Medewerkeronderzoek (MO) uit. Ook in 2020 is dat weer het geval. De uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek is op 31 maart verstuurd. Jullie hebben tot en met 15 april de gelegenheid om het MO in te vullen.

Wie: Cindy IJdo | Status: lopend

GoodHabitz

Om je te helpen ook op professioneel vlak de spannende ‘coronatijden’ goed door te komen, bieden VOB, KB en SPN onder de vlag van Bibliotheek Campus drie maanden gratis gebruik van GoodHabitz online training aan. Alle medewerkers van BplusC hebben sinds afgelopen vrijdag tot 23 juni 2020 onbeperkt toegang tot de ruim 130 online trainingen van GoodHabitz. Daarmee kun je aan de slag met trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, Excel, BHV, werkgeluk, klantgerichtheid, positieve psychologie en nog veel meer!

Jullie hebben afgelopen vrijdag per mail de uitnodiging ontvangen om een account aan te maken. Leuk om te melden dat afgelopen weekend al 60 collega's een account hebben aangemaakt, trainingen zijn gestart en zelfs het eerste certificaat is behaald 😉. We hopen dat jullie hier veel gebruik van zullen maken. Kijk vrijblijvend rond of er iets interessants voor je bij zit en doe er je voordeel mee!

Wie: Cindy IJdo Status: lopend

Cultuurcoaches

De Cultuurcoaches van de gemeente Leiden stimuleren deelname aan cultuur. De afgelopen jaren hebben we ons gericht op buitenschoolse activiteiten voor jongeren in de wijken. In de nieuwe cultuurnota van de gemeente Leiden staat dat de gemeente van 2020 tot 2022 extra wil inzetten op Cultuurcoaches om zo meer doelgroepen te bereiken.

Naast jongeren zullen we ons ook gaan richten op thuiswonende ouderen en op zorginstellingen. Ook zullen we niet meer in twee wijken actief zijn, maar in vier wijken. Zo zijn we nu al hard aan het werk om een mooi programma te maken in de wijken Leiden Noord, Zuidwest, Mors en Slaaghwijk.
Vanwege deze vergrote opdracht is ons team vanaf begin maart uitgebreid met maar liefst vijf nieuwe Cultuurcoaches.

Op donderdag 30 januari, de stakingsdag van het onderwijs, waren onze eerste activiteiten in Het Gebouw in Leiden Noord. Alle kinderen uit de buurt konden 3D-pentekenen, een VR-bril op zetten, en een augmented reality-tekening maken. Aanstaande meivakantie zullen we aftrappen in de andere drie wijken.

Wie: Hélène Neerhoff Status: lopend

Huisvesting(sproblematiek) BplusC

In reactie op de collegebrief van december '19 heeft BplusC de keuze gemaakt om de huisvesting in het centrum van Leiden van vier panden terug te brengen naar twee panden. Een pand waarin alle kernfuncties van BplusC behalve muziek kunnen worden ondergebracht en een pand specifiek voor muziek. Er zijn verschillende scenario's uitgewerkt, die verder met de gemeente zullen worden besproken.

Wie: Willem van Moort Status: lopend

Subsidie gemeente Voorschoten

BplusC heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente Voorschoten om BplusC m.i.v. 1-1-20 geen subsidie meer te verstrekken voor de activiteiten in de gemeente. Afhankelijk van de reactie zullen we een besluit moeten nemen over de continuïteit van onze lessen en activiteiten in Voorschoten.

Wie: Willem van MoortStatus: lopend

Subsidie gemeente Wassenaar

De gemeente Wassenaar heeft laten weten m.i.v. 1-1-2021 te gaan werken met een nieuw subsidiebeleid. We gaan met de gemeente Wassenaar in gesprek om zo snel mogelijk helder te krijgen hoe dat beleid eruit zal zien en wat dit voor BplusC zal betekenen.

Wie: Willem van Moort Status: lopend

Terugblik Cultuursjop 2020

Dinsdag 18 februari was het weer zover: het jaarlijkse Cultuursjop-festival. Maar liefst 493 vmbo-leerlingen hebben de Leidse binnenstad bestormd om cultuur te snuiven. Sinds kort worden Kunstshot en Cultuursjop o.a. als proeftuin ingezet voor nieuw aanbod vanuit BplusC. Zo konden de leerlingen aan de slag met de cajon, breakdance, Scratch en rappen. We hebben veel enthousiasme gezien, dus wat ons betreft weer een geslaagde editie.

Wie: Hélène Neerhoff Status: afgerond

Historisch Informatie Punt (HIP): installatie Multitouch

Maandag 2 maart is de Multitouch in bibliotheek Nieuwstraat geüpdatet door een onwijs-, social gaming- en multitouchspecialist. In het kader van 75 jaar vrijheid en ons convenant met Erfgoed Leiden e.o. is het voor de klanten (weer) mogelijk om op de multitouch te kijken naar de historische kaart van Leiden tijdens WO II, met achtergrondinformatie en foto’s.
Ook zijn twee verschillende TipTiles beschikbaar: één over de blauwe tram en de ander gaat over het heerenlogement. De TipTile is een blokkenpatroon, waarin elk blok geopend kan worden om een foto te laten zien met daarbij tekst, video of audio. Het is een laagdrempelige manier om gebruikers informatie te tonen en te laten delen.

Daarnaast zijn bij wijze van test nog wat andere programma’s geïnstalleerd, zodat we kunnen experimenten met het inzetten van de multitouch, zowel voor verschillende doelgroepen als op andere plekken, zoals bijv. in het i-Lab.

Wie: Saskia ten Houten Status: afgerond

Maandkalender BplusC

Elk jaar wordt een interne – voortschrijdende – jaarkalender 2020 voor BplusC tot stand gebracht. Hierin zijn zowel de jaarlijks terugkerende evenementen en projecten opgenomen, als de incidentele evenementen en projecten die voor BplusC een belangrijke externe waarde hebben. De keuzes zijn gemaakt op grond van de missie en visie en speerpunten van BplusC. In deze BplusCetera een overzicht van wat er in april 2020 op het programma stond. Vanwege de coronamaatregelen zijn alle activiteiten t/m 28 april geannuleerd. 

Wie: Linda Capel Status: lopend

ProBiblio - Klantreis

In samenwerking met ProBiblio brengen we een klantreis (customer journey) in kaart. Een klantreis is een tool die inzicht geeft in de ervaringen van gebruikers van de bibliotheek. Het dient als startpunt voor het verbeteren van processen met als doel deze gebruikerservaring te verbeteren.

Als onderwerp voor onze klantreis hebben we gekozen voor het zoeken en vinden van materialen in bibliotheek Nieuwstraat. Waar start de zoektocht van onze klanten? Al thuis op onze website, of geïnspireerd door iets in de actualiteit? Of wil een klant zich laten inspireren in de bibliotheek? En hoe vindt hij zijn weg? Is bewegwijzering en plaatsing duidelijk? Waar verwacht de klant dat iets zal staan? Wanneer wil hij hulp? Wat verwacht hij dan van een klantenservicemedewerker? Wat verwacht hij te zien op een catalogus-pc? Waar en op welk moment kunnen wij iets toevoegen aan een positieve beleving bij onze klanten?

Om dit hele proces in kaart te brengen, vinden er zogenaamde safari’s plaats; ter plekke kijken hoe je de juiste titel vindt? Wat wordt hierin ervaren? Er vinden ook interviews met klanten plaats en ten slotte was er op 10 maart om 13.30 uur een ideeënsessie met een multidisciplinair team: collega’s van collectievorming, marketing, bibliotheekvernieuwing en uiteraard ook medewerkers van de klantenservice.

Wil je meedenken? Laat het weten! Stuur een mail naar hoofd Klantenservice, Lara Bleijerveld. Voor meer achtergrondinformatie en klantreizen bij collega-instellingen kun je terecht op de website van Probiblio.

Wie: Lara Bleijerveld Status: lopend

BplusC in het nieuws

  • Sleutelstad besteedde aandacht aan de lokale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd bij BplusC.
  • Burgemeester Lenferink las tijdens de NVD voor in de Stevenshof en Sleutelstad deed verslag.
  • Tijdelijk onderkomen bieb Leiderdorp (aankondiging Leids Nieuwsblad).
  • Burgemeester Driessen las tijdens de NVD voor in bieb Leiderdorp en het Leiderdorps Weekblad was erbij.