Kerstmuziek uit alle windstreken in de Hooglandse Kerk

Kerstmuziek uit alle windstreken in de Hooglandse Kerk

18 december 2021

Laat de citers slaan, blaas de fluiten aan, laat de bel, laat de trom, laat de beltrom horen.

Dat het in deze tijd van lockdowns nog kon, was al een cadeau op zich. Maar nog groter was het plezier van de kinderen, de jeugd en ook de volwassen spelers (allemaal leerlingen van BplusC), die op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur 3 keer een half uur op hun blokfluiten kerstmuziek lieten klinken.

Een uiteenlopend programma begon met het ensemble espressivo, o.l.v. Susanne Gersch, waarin bekende en minder bekende 3 tot 5 stemmige kerstmuziek klonk. Kodaly, Fauré, Bach, Trad. uit de Oekraïne, Nederlands, Duits………. Een heel internationaal programma, levendig, soms ingetogen, al naar gelang de sfeer van het stuk en met veel plezier gespeeld voor ca. 40 toehoorders.

De 18 jonge leerlingen speelden o.l.v. Liesbeth Boertien en Susanne Gersch. Ze lieten lieten, ook in meerstemmige zettingen, het ware kerstgevoel boven komen. Of het nu 'We wish you a merry Christmas', 'Jingle bells' of 'het Gloria' was, de beginnende en gevorderde leerlingen (kinderen die 1 t/m 5 jaar les hebben) slaagden samen met de teenagers erin, een half uur lang voor hun ouders en vrienden (ca. 55 man publiek) muzikaal te stralen. Wat een vreugde!

En ook de derde groep, 6 teenagers o.l.v. Liesbeth Boertien, bracht een programma van 30 min. ten gehore. Heel zelfstandig en toegewijd speelden zij in een kleine bezetting 3- en 4-stemmige kerstliederen. Het mooie is: er is zo veel kerstmuziek, dat het publiek (ca. 40 man) geen ene zetting twee keer gehoord heeft. En wat nog veel mooier is: we verheugen ons al op een volgend kerstproject.

Dit jaar werd het gedragen door de Leidse binnenstadgemeente, geïntegreerd in de Winter Wonder Weken Leiden, kerst 2021.