ICT-tip

Incognito modus

Als je aan het internetten bent, worden er allerlei bestanden opgeslagen op jouw apparaat – cookies en cache. Dat is doorgaans heel prettig: je hoeft bijvoorbeeld minder of niet opnieuw in te loggen op websites die je regelmatig gebruikt. Maar het kan ook vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer meerdere mensen van dezelfde computer gebruik maken en je steeds opnieuw moet inloggen. 

Bij ICT hebben we ook zo’n soort euvel: wij hebben meerdere Office accounts voor testen en administratieve taken. Om dit alles gescheiden te houden gebruiken wij de o.a. incognito modus van onze browser(s).  

Als je een incognito scherm opent, dan open je in feite een ‘schone’ browser. Je bent overal uitgelogd, en alles wat je doet binnen dit venster wordt gewist zodra je de browser sluit. Je kunt dit ook gebruiken in het geval dat er iets niet werkt. Soms ligt de oorzaak in reeds gedownloade bestanden of oudere versies van de website op jouw apparaat. Door incognito te gebruiken kun je controleren of het probleem aan jouw kant zit, of aan de kant van de website.  

Je kunt snel incognito openen met de volgende toetsencombinaties: 

Google Chrome: ctrl+shift+n 
Microsoft Edge: ctrl+shift+n 
Mozilla Firefox: ctrl+shift+p 

Ook kun je het vinden via de menuutjes, zie bijvoorbeeld Chrome: 

Alternatief 
Een andere manier om dingen te testen of gescheiden te houden is om meerdere webbrowsers te gebruiken. Bijvoorbeeld: je partner gebruikt Chrome, jij gebruikt Firefox. Dit neemt het nadeel weg van incognito, namelijk dat je overal opnieuw voor moet inloggen.