HR-nieuws

Hier lees je tips om (thuis)werkstress te verminderen. Ook lees je over reizen in corona-tijd, STAP-Budget en ouderschapsverlof.

Belangrijk bericht over inloggen bij AFAS per 1-1-2021!

Inloggen met sms stopt *herhaald bericht*

Om in te loggen op onze AFAS Insite omgeving is een twee-factorauthenticatie nodig. Sommige collega’s doen dit via een sms. AFAS heeft ons laten weten dat inloggen met twee-factorauthenticatie via sms stopt met ingang van 1 januari 2022. De reden van deze wijziging is dat sms als tweede factor voor het inloggen niet de veiligste keuze is. Zo is inloggen met sms kwetsbaar voor onderschepping. Daarom wordt geadviseerd om AFAS Pocket te gebruiken. Hier vind je een schriftelijke uitleg hoe je kunt overstappen van sms naar AFAS Pocket. Of bekijk dit filmpje. Ook is het mogelijk een authenticator app te gebruiken. Hoe je dat kunt instellen lees je hier.

Tips om (thuis)werkstress verminderen!

Ervaar jij stress bij het thuiswerken? Nu we weer meer thuiswerken is het soms lastig ontspannen. Werk en privé lopen meer dan ooit door elkaar heen, structuur en sociale contacten ontbreken. Daarom is het altijd belangrijk te zoeken naar de juiste balans! De hersenstichting heeft hier een aantal praktische thuiswerktips op een rijtje gezet.

En als altijd blijft het belangrijk om je (thuis)werkplek goed in te richten. Informatie en tips om je beeldscherm, stoel en bureau juist in te stellen vind je hier.

Reizen in corona-tijd

Ook nu (of eigenlijk voorál nu) is het nemen van vakantie belangrijk. Ben je van plan om in je vakantie naar het buitenland te gaan? Let dan wel op de regels die van overheidswege daar èn bij terugkeer gelden. 

STAP-Budget

Werkenden (en werkzoekenden) kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan worden gebruikt voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed mogelijk inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie het STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat mensen meer de ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Het kabinet stimuleert ouders daarmee om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.

De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof. Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.

Uit dienst

  • Jet Huugen (cultuurcoach B)
  • Léonie van der Geest (medewerker M&C)
  • Mabel Privée (docent Onderwijs)
  • Katja Ouwerkerk (gebouwbeheerder)