Afdeling I&O

Jonge deelnemers BiebBouwers winnen Minecraftchallenge bij BplusC

Vrijdag 3 december ontvingen drie jonge bouwers een prijs voor hun zelfgemaakte bouwwerken tijdens de Minecraftchallenge BiebBouwers in de bibliotheken van BplusC. In de werkplaats van het i-Lab werkten de Minecraftfans acht weken lang aan een bouwopdracht: het bouwen van een fort van de Oude Hollandse Waterlinie. Aan het einde van de opdracht stuurden de deelnemers van alle bibliotheken uit Noord- en Zuid-Holland hun bouwwerken op en maakten kans op prijzen. Met succes, want zowel de eerste als tweede prijs was voor bouwers uit het i-Lab van BplusC.

Drie van de deelnemers van BplusC, i-Lab Werkplaats Leiden Noord en Centrum, hebben een prijs gewonnen voor challenge #15. De eerste prijs ging naar Marnix en Enzo. Zij bouwden een fort vol met trucjes om de vijand in de war te brengen. Het fort was zo goed gelukt dat de jongens er zelf ook in verdwaalden. De tweede prijs was voor Loek. Hij bouwde een groot kasteel dat versterkt was door aarden wallen. De winnaars kregen een shirt en boek cadeau. Naast de winnende bouwwerken waren er nog veel meer goede inzendingen uit Leiden. Iedereen heeft in een korte tijd hard gewerkt. Forten die leken op pretparken, bootjes verhuur en steden vol paarden, het ontbrak de kinderen niet aan creativiteit.

De Minecraftchallenge
Bij de Minecraftchallenge BiebBouwers werken kinderen van 8 t/m 14 jaar elke week aan een eigen ontwerp in Minecraft. Aan het begin van de maand krijgen de deelnemers uitleg over de opdracht en daarna werken zij acht weken lang, onder begeleiding van een Werkplaatsbegeleider, aan hun ontwerp. In de laatste week van de challenge maken alle deelnemers een filmpje en sturen ze hun werk in. Opdracht #15 luidde als volgt: bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie. Water en sterke forten waren het redmiddel toen Nederland in 1672 in oorlog was met de Fransen. De deelnemers van de challenge bouwden deze bijzondere bouwwerken na in Minecraft. Een flinke uitdaging.

Over BiebBouwers en i-Lab
De opdrachten van BiebBouwers zijn gericht op kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud. Deelnemers uit Zuid- en Noord-Holland maken kans op een prijs. De bouwers gaan op zoek naar informatie over een specifiek gebouw of object en bouwen dit na in Minecraft. Zo werken ze spelenderwijs aan hun ruimtelijk inzicht en informatie- en ICT-vaardigheden. De opdrachten sluiten aan bij het thema erfgoed, leesbevordering en daar waar mogelijk bij de thema’s van de Kinderboekenweek en de Week van de Mediawijsheid. Inschrijven voor de nieuwe challenge kan via onze website. Bij BplusC bouwen de kinderen normaliter in de Werkplaats van het i-Lab. Het i-Lab is een 'maakplek'. BplusC gebruikt hier media om creatieve ideeën te realiseren en slimme oplossingen tastbaar te maken met techniek. Op dit moment krijgen de kinderen de nieuwe opdracht thuis toegestuurd.