Hulp, inspiratie en verborgen schatten gezocht!

Oktober en november duiken we bij BplusC in het verleden. Drie grote landelijke evenementen – de Maand van de Geschiedenis, Nederland Leest en de Kinderboekenweek – staan dit jaar namelijk allemaal in het teken van geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Door het hele land wordt geschiedenis onder de aandacht gebracht door bibliotheken, musea en vele andere culturele organisatie. Ook in de media wordt dit breed uitgemeten.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag, dat is het algemene motto van de Maand van de Geschiedenis. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Met dit jaar als thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoeting: De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis.

Na de Maand van de Geschiedenis kunnen we in een vloeiende beweging door naar Nederland Leest, want die staat dit jaar in het thema van Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema kunnen we meer ingaan op persoonlijke verhalen, lokale geschiedenis of zelfs die van families uit de stad en omgeving.
Tijdens Nederland Leest wordt altijd één boek uitgegeven dat iedereen in de bibliotheek op kan halen met als doel: Eén boek, duizend gesprekken

Daarnaast hebben we ook nog de Kinderboekenweek en ook die staat dit jaar in het teken van geschiedenis met de werktitel En Toen? Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Er valt dus in oktober en november genoeg te ontdekken voor jong en oud over geschiedenis, van kleine persoonlijke geschiedenis tot grootse historische gebeurtenissen. We pakken dit aan als een BplusC-breed project. Geschiedenis is een thema dat bij jong tot oud tot de verbeelding spreekt en waar alle afdelingen een bijdrage aan kunnen leveren. Hiermee geven we ook een vervolg aan de uitkomsten van de klantreis.

Een projectteam is gestart om deze maanden vorm te geven, maar we kunnen jouw hulp en inspiratie hierbij heel goed gebruiken. 
Weet je ergens superveel van, wil je meedenken, iets exposeren of een activiteit organiseren, laat het weten!

Bijvoorbeeld over:
- Oude muziek
- Klassieke talen
- Tips en quotes voor boeken
- De geschiedenis van de 3D-bril

Wie zitten er momenteel in het projectteam:
Maria Peters, Linda Capel, Léonie van der Geest, Saskia ten Houten, Lily Visser…

Maar er is nog plek, dus meld je aan