Maand van de Geschiedenis: Aan het werk

23 oktober

Tijdens Maand van de Geschiedenis in oktober organiseert BplusC een speciaal programma rondom het thema van 2021 'Aan het werk'. Iedereen is welkom op 23 oktober in bibliotheek Nieuwstraat voor mooie verhalen over bedrijvigheid in de stad Leiden.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis komen de fabrieksarbeiders aan het woord. De binnenstad van Leiden stond tot zo’n 50 jaar geleden nog vol met fabrieken. Dat waren textielfabrieken, maar ook fabrieken voor conserven, zeep, snoep, meel en melk. Sommige fabrieken waren enorm, ander zaten in een woonhuis. Leidenaren, jong en oud, werkten voor deze fabrieken. Op 23 oktober brengen BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken deze arbeiders voor het voetlicht met een gevarieerd programma.  

Programma 

Werken in de Transvaalwijk 

Felix Kram en Marjolijn Oosting doen onderzoek naar het leven in de Transvaalwijk. Zij vertellen over de bedrijvigheid in deze bijzondere wijk. Veel Leidse meisjes werkten bijvoorbeeld in de suikerwerkfabriek van Pel aan de Morsweg. Ook laten zij zien dat er in de Transvaalwijk op economisch gebied veel meer gebeurde. 

Muzikaal intermezzo

Optreden van Philip Kleemans, leerling van BplusC. Hij brengt een bijpassend muziekstuk ten gehore  op de vleugel. 

Hoe de fabrieken uit Leiden verdwenen 

Cor Smit neemt je mee met zijn verhaal over het werken in fabrieken in het hartje van Leiden. Veel Leidenaren waren gewend om naar hun werk bij de fabriek te lopen. Buurtbewoners dopten voor hun deur de bonen voor de conservenfabriek. Maar in de jaren ’60 en ’70 verdwenen de fabrieken in rap tempo uit de stad. Dat had enorme impact op het leven van de Leidenaar. 

Luisterwandeling ‘Stemmen uit de fabriek’ 

Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid de luisterwandeling ‘Stemmen uit de fabriek’ lopen. Deze tour in de app izi.TRAVEL leidt u langs de plekken van bekende en minder bekende fabrieken in het centrum. U komt langs de conservenfabriek van Tieleman en Dros, de Meelfabriek en de Grofsmederij, maar ook langs de melkfabriek van Verberg en een tassenfabriek op de Hogewoerd. Tijdens uw wandeling luistert u naar de herinneringen van de fabrieksarbeiders. Het is ook mogelijk op een ander moment de wandeling te doen. 

Praktische informatie

Wanneer: zaterdag 23 oktober 2021
Tijden: 11.00 – 12.30 uur 
Waar: BplusC, Nieuwstraat 4, Leiden  
Kosten: gratis
Reserveren: meld je aan voor de activiteiten door een mail te sturen naar programmering@bplusc.nl