Maand van de Geschiedenis: Oost/West

1 t/m 31 oktober

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

De Maand van de Geschiedenis bij BplusC

7 oktober t/m 31 december | Expositie Leiden 2020- De Pilgrims - Feit en Fictie Jannie de Groot heeft de afgelopen tijd in de stad gezocht naar tekenen van de Pilgrims400-viering in Leiden. Foto’s van Winkeletalages, historische gebouwen, het Pilgrimmuseum, de Brewstersteeg, de Pieterskerk en de Boisotkade vormen het startpunt van de serie waarna De Groot in de tien foto’s werkelijkheid en fictie heeft verwerkt.

14 oktober t/m 31 december | Expositie Foto's van Hannelore Maier Het is precies 400 jaar geleden dat de Pilgrimfathers met het schip de Mayflower vertrokken naar Amerika. Leiden was in die tijd een stad van vluchtelingen en vrijheid. De fotoserie geeft een indruk van het alledaagse leven van de Pilgrims. 

14 oktober t/m 31 december | Expositie Kunstenaarscollectief
Het Pilgrim Year in Leiden heeft diverse leden van het regionale KunstenaarsCollectief KuCo geïnspireerd tot het maken van een kunstwerk. Het thema geloof komt op diverse manieren aan bod. Onder andere in icoon- en mozaïekvorm.

18 oktober t/m 31 december | Expositie Een lezer verzamelt Leo van Zanen, Leids dichter en enthousiast lezer van (vertaalde) Japanse literatuur, exposeert een dertigtal vertaalde uitgaven van werk van de Japanse schrijver en activist Yukio Mishima (1925 - 1970). 

Eerdere evenementen:

Woensdag 28 oktober | Debat in de bieb | Sporen van Oost/West in de Leidse stadgeschiedenis
De wereld wordt steeds kleiner; wat ooit ver weg was, komt nu dichtbij. Historische gebeurtenissen die vroeger in de Nederlandse geschiedschrijving werden gepresenteerd als verhalen die zich ‘overzee’ afspeelden, staan nu ‘hier’ ter discussie. Koloniale helden worden verguisd en straatnamen die we ooit naar hen hebben vernoemd, worden aangepast. De glorieuze verhalen en de Nederlandse successen in de wereldgeschiedenis komen in een nieuw daglicht te staan, maar hoe gaan we daarmee om?  
Het is een vraag die betrekking heeft op onze nationale geschiedenis, maar ook op de stadsgeschiedenis van oude steden, zoals Leiden. Professor Gert Oostindie (Universiteit Leiden/KITLV) schreef in 2017 samen met collega Karwan Fatah-Black een gids over de sporen van het slavernijverleden in Leiden. Op woensdag 28 oktober vertelt hij in bibliotheek Nieuwstraat over de rol van Leiden in de bredere koloniale geschiedenis van Nederland en over wat we in de stad nog kunnen terugvinden van dit verleden.  

Vrijdag 30 oktober | Van Boek tot Doek | Mishima: a life in four chapters
Een buitengewoon ambitieuze en geslaagde verfilming van het leven en werk van de beroemde en beruchte Japanse schrijver en politieke activist Yukio Mishima. In vier delen wordt het leven van Mishima beschreven. De eerste drie delen handelen over zijn boeken en het laatste deel over zijn dood. Met filmmuziek van Philip Glass. Vrijdag 30 oktober in bibliotheek Merenwijk.

30 september t/m 11 oktober | Kinderboekenweek
Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Bij BplusC organiseren we tijdens de Kinderboekenweek allerlei activiteiten voor jou! Van experimenteren in het i-Lab tot een workshop over de Romeinen of het leren van een ridder- of dinodans.

Deze activiteiten maken deel uit van Geschiedenis in de bieb.