Kunstshot

Hét CKV-festival voor leerlingen vierde klas HAVO/VWO uit Leiden e.o.

Vrijdag 23 september is het zover: Kunstshot 2022! We zijn blij en trots dat we hebben een mooi programma hebben kunnen neerzettenWe wensen jullie veel plezier en inspiratie toe! 

Ars Aemula Natura www.arsaemula.nl
Pieterskerkgracht 9a
1a. Magie van zwart, wit en grijs
Claire-Obscure is een techniek waarbij licht-donker contrasten sterker worden uitgebeeld. Ontdek hoe snel je vanuit donker naar licht een spannend portret kunt maken.

1b. Workshop sumie (Japanse schildertechniek)
We werken met zelf gewreven inkt op rijstpapier en ontdekken op hoeveel verschillende manieren je je penseel kunt gebruiken. Rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering is niet mogelijk. Durf jij de uitdaging aan?

BplusC
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Salon
2a. Iedereen kan dansen
Iedereen kan dansen en dat is niet alleen voor meisjes! Met goed te volgen danspasjes op stoere muziek maken we in 1 les een leuke dans. Van het begin tot het eind geef ik een gezellige, leerzame en energieke dansworkshop.

BplusC
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Theaterzaal
2b. IDENTITEIT EN INVLOED

Identiteit en hoe je in het klein ook invloed kunt uitoefenen (JaJanice Deul is geboren in Rotterdam en neerlandicus van huis uit. Ze is lifestylejournalist, co-writer van Little Black Hair Book, een ode aan kroes en krulhaar, en maakt zich o.m. via haar platform Diversity Rules sterk voor meer diversiteit in mode en magazines.
Deze interactieve lezing zal gaan over identiteit en hoe je in het klein activistisch kan zijn en invloed kan uitoefenen. We sturen je vol inspiratie weer naar huis!

BplusC
Locatie Muziekschool Rapenburg, Rapenburg 22- lokaal 1
2c. Uit de Kunst!

Iedereen kent wel een klassieker uit de schilderkunst: De schreeuw, De Nachtwacht of Het meisje met de parel. Maar wat is er aan deze momenten vooraf gegaan? In groepjes gaan we tijdens deze drama workshop aan de slag met levende kunstwerken en de daarbij behorende verhalen.

BplusC
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Studio
2d. HIP HOP

Tijdens deze geweldige dansworkshop is het onmogelijk om stil te blijven staan. Daar zorgt onze docent Jerry wel voor!
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Studio

BplusC
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Werkplaats
2e. Grime – vieze wonden – SFX

In deze workshop gaan jullie vieze wonden maken met grime. Net als in de film!
Locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Werkplaats

BplusC
Locatie Nieuwstraat, Nieuwstraat 4 - Koolzaal
2f. 67 seconden - een workshop voor boekenhaters

67 seconden...
zeven verdiepingen...
drie regels...
één wapen...
In deze workshop duiken jullie samen met docent Yoeri in het verhaal over Will, wiens broer Shawn is vermoord.
Jason Reynolds, die vindt dat er minder saaie boeken moeten worden geschreven, schreef dit verhaal en maakte zowel een dichtbundel als een graphic novel. Welke spreekt jou het meeste aan?

BplusC
Locatie Muziekhuis, Middelstegracht 123 - Qbus-
2g. DJEMBÉ WORKSHOP

John May neemt je mee in de ritmes van Afrika. Zo zijn er ritmes
voor verjaardagen, begrafenissen, de regentijd, bruiloften of worden gelinkt aan beroepen zoals de jagers en de vissers. Al met al zijn er meer dan 300 verschillende ritmes. Tijdens de workshopproberen we in ieder geval 1 traditioneel ritme te leren. En afhankelijk van de muzikaliteit van de groep zien we hoever we kunnen komen.

Erfgoed Leiden en Omstreken www.erfgoedleiden.nl
Boisotkade 2a
3. Leidse Kiekjes
De Leidse fotografen Kiek en Goedeljee hebben aan het einde van de 19e eeuw een groot deel van Leiden en haar inwoners vastgelegd. Inmiddels is een fotootje maken heel wat makkelijker geworden. Gewapend met je mobieltje en een honderd jaar oude foto ga je de buurt in. Kun jij vanuit hetzelfde gezichtspunt een foto maken?

Nieuwplaatz www.nieuwplaatz.nl, Sumatrastraat 201
4. DE SUPERHELD
Spiderman, Black Panther, Wonder Woman... Superhelden zijn tegenwoordig populairder dan ooit. In deze schrijfworkshop gaan wij, bewapend met onze fantasie een eigen superheld(in) ontwerpen. Hierbij leer je over karakterontwikkeling en ga jij uiteindelijk naar huis met je zelfbedachte superheld. Inclusief een superkracht, (tragische) backstory, persoonlijke zwakte en aardsvijand.

Fields of Wonder www.fieldsofwonder.nl, Kaasmarktschool
Koppenhinksteeg 13

5. Binnenste buiten
De maatschappij van vandaag, en social media als representatie daarvan, legt vaak de nadruk op uiterlijke vertoning. Omdat er meer is dan ‘de buitenkant’ nemen we je met oefeningen mee naar jouw binnenkant om erachter te komen wat je in huis hebt en om hiermee sterker en creatiever naar buiten te kunnen
treden.

Hortus Botanicus Leiden www.hortusleiden.nl
Rapenburg 73
6. Stadsnatuur expeditie
Al die bijzondere Hortusplanten zijn ergens op de wereld wild. In Nederland groeien ook allerlei wilde planten, zelfs midden in de stad. Ontdek de verborgen stadsnatuur, help mee aan echt wetenschappelijk onderzoek en maak je eigen mini herbarium.


Japanmuseum Sieboldhuis www.sieboldhuis.org
Rapenburg 19

7. Japanse manga
Een populair onderdeel van de Japanse cultuur is Manga, ofwel stripverhalen. Het is een Japanse tekenstijl die ook in Europa steeds bekender en populairder wordt. Kijk maar naar de toenemende stroom tekenfilms uit Japan, zoals Pokémon en Yu-Gi-Oh.
Tijdens deze workshop leer je hoe een mangafiguur getekend wordt.

LIFF www.leidenfilmfestival.nl
BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Erker
8. Blockbusters en megasterren
Aan de hand van verschillende filmfragmenten en opdrachten nemen we een kijkje achter de schermen van ‘s werelds grootste medium. Hoe kunnen films je laten huilen, lachen of bang maken? Wat zijn de ‘trucjes’ die filmmakers kunnen gebruiken?

Leidse Schouwburg www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl
Oude Vest 43
9. REDO
Breakdancer Redo deelt zijn bijzondere levensverhaal over het opgroeien met een beperking. Over het vinden van je passie en het behalen van je doelen. Met de juiste instelling en mentaliteit is alles mogelijk. Uiteraard sluit Redo af met een breakdance perfomance.

Museum De Lakenhal www.lakenhal.nl
Oude Singel 32
10. LEKKER TEKENEN OP ZAAL
Op zaal? Ja, dat noemen ze zo in een museum. Als kunstwerken niet in de opslag staan, dan staan ze ‘op zaal’ en kun jij ze gebruiken als inspiratiebron. Met tips van een kunstenaar …daar komen gave dingen van.  

Museum Volkenkunde www.volkenkunde.nl
Steenstraat 1
11. Chinese kalligrafie
Bij Chinese kalligrafie gebruik je meer dan alleen je handen.
Zo is een goede zithouding essentieel voor een goed resultaat.
Tijdens deze workshop leert Yanling Kunenborg je hoe je een paar eenvoudige karakters schrijft en wat deze betekenen.

Naturalis Biodiversity Center www.naturalis.nl
Darwinweg 2
12. Dier op papier
De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken en te tekenen. Na een korte inleiding ga je op jacht in het museum. Daar kies je een dier: een lief aapje, een bloeddorstige krokodil, een glibberige kwal ... Al schetsend vang je het dier op papier. Terug in de workshopruimte werk je de schetsen met inkt uit tot echte dierkunst. 

Rijksmuseum Boerhaave www.rijksmuseumboerhaave.nl
13. spelen met wiskunde
Lange St. Agnietenstraat 10
Wat hebben een fotomodel, formule-1 coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde! Wiskunde is écht overal. Maak zelf een draaikolk en bouw je eigen brug. Ontdek hoe geluid eruitziet en speel als een kunstenaar met perspectief. Kom naar de doe-tentoon-
stelling in Rijksmuseum Boerhaave!

Rijksmuseum van Oudheden www.rmo.nl
Rapenburg 28
14. Schervenworkshop
Kruip in de huid van een archeoloog en onderzoek een berg eeuwenoude scherven uit het Middellandse Zeegebied. Kun je achterhalen waar een scherf vandaan komt en hoe oud deze is? Zijn er verschillen tussen regio’s waar te nemen en kun je op basis van een paar scherven een hele vaas reconstrueren?

Jeugdtheaterschool Leiden e.o. www.jtsleiden.nl
Cursusingang - Theater Ins Blau, Haagweg 6
15a. dans formaties
In choreografieën (dansen) worden vaak formaties gebruikt. Iedere
formatie geeft een andere sfeer. Deze workshop is een leuke en leerzame manier om lekker in beweging te zijn en om te ontdekken dat je lichaam meer kan dan je denkt.

15b. theater maken
Theater maken is gewoon een kwestie van DOEN (en durven). Je gaat eerst improviseren. Vervolgens maak je in groepjes korte theaterstukjes die je aan elkaar laat zien.

Theater Ins Blau www.theaterinsblau.nl
Haagweg 6
16. Jungle the future
In deze voorstelling zonder woorden zijn de lichamen van de twee performers en de origineel gecomponeerde muziek de leidraad. Met granulaire percussieve geluiden, sferische motieven en groovy akkoorden traceert de muzikale compositie de migratie van twee wilde dieren.

Het dierlijke en het menselijke, het stedelijke en de wildernis dagen elkaar uit. Ben je klaar voor de JUNGLE? Ben je klaar voor de FUTURE?