Kunstshot

Hét CKV-festival voor leerlingen vierde klas HAVO/VWO uit Leiden e.o.

Vrijdag 25 september is het zover: Kunstshot 2020! We zijn blij en trots dat we, ondanks de omstandigheden rondom het coronavirus, een mooi programma hebben kunnen neerzettenWe wensen jullie veel plezier en inspiratie toe! 

Ars Aemula Natura | www.arsaemula.nl | Pieterskerkgracht 9a:
MAGIE VAN ZWART/WIT EN GRIJS 
Claire-obscur zoals het Rembrandt het licht in z’n werk bracht. Ontdek de magie van houtskool en kneedgum. Ondersteboven werken vanuit het donkere vlak naar lichte delen, en ineens lijkt het wat!  

TEKENEN MET HOUTSKOOL 
Teken een levensechte Fuut! Houtskool tekenen naar de waarneming. Je tekent een echte opgezette Fuut. Je begint met je hele papier zwart te maken met houtskool. Dan teken je de vorm en het wit erin met een kneedgum. Daarna zoek je naar alle grijstinten in de Fuut. Als laatste werk je hem helemaal uit, zodat hij levensecht lijkt! Verrassend eenvoudig en leuk om te doen omdat je niet zoals je gewend bent van licht naar donker werkt, maar anders om. 

BplusC | www.bplusc.nl:
LEIDEN GLOBAL I.S.M. BPLUSC | PELGRIM LEZING DOOR DAMIAN PARGAS 
Damian Pargas, hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, vertelt over de geschiedenis van Amerika ten tijde van de komst van de pilgrims. Hoe zag het land eruit in die periode, wat voor mensen leefden er en wat waren de gevolgen van de komst van de pilgrims? En wie waren de pilgrims eigenlijk en waarom vertrokken ze uit Leiden naar Amerika? De pilgrims en hun geschiedenis staan dit jaar centraal in Leiden, maar zijn altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de Amerikaanse geschiedenis. Hun aankomst in Massachusetts in 1620 had vergaande gevolgen voor de ontwikkeling van de Amerikaanse samenleving die tot op de dag van vandaag nog aantoonbaar zijn. De wortels van democratisch bestuur, de uitroeiing van de inheems-Amerikaanse bevolking en de eerste legalisering van slavernij zijn allemaal terug te leiden naar de kolonie die de pelgrims stichtten. 

DEBAT I.S.M. DE DEBATUNIE: STELLA BERGSMA 
Tijdens Kunstshot 2020 gaan jullie deelnemen aan een debat dat BplusC organiseert met de DebatUnie en Stella Bergsma. De DebatUnie is een organisatie (opgericht door docenten) die zich richt op debatonderwijs. Ze doen dat onder anderen door het organiseren debat toernooien en trainingen voor het onderwijs. Door te debatteren leer je kritisch te denken, beter te luisteren en overtuigender te spreken. Je leert vanuit verschillende perspectieven naar onderwerpen kijken, waardoor je op een speelse en respectvolle manier van mening kunt verschillen. 

Stella Bergsma is schrijver, columnist voor onder anderen de Volkskrant en HP/De Tijd, frontvrouw van de band Einstein Barbie en feminist. Ze is ook regelmatig te zien op televisie bij programma’s als VPRO Mondo, DWDD, Jinek en Pauw. Johan Derksen vindt haar “het meest irritante wijf van Nederland”.  Benieuwd geworden naar deze ‘gevaarlijke’ opiniemaker? Volg Stella op Facebook, Instagram of Twitter 

BREAKDANCE MET TIM 
Breakdance, een freestyle based dansstijl waarin we te werk gaan met ritme hiphop creativiteit en uitdagende moves! 

SPOEDCURSUS HIPHOP MET KIRSTEN
In deze workshop krijg je een spoedcursus hiphop: snelle accenten, grote moves en soepele flows. De choreografie heeft veel invloeden van afro-beat, house en old school hiphop en heerlijke muziek.  

STREETDANCE MET ASHLEY
Streetdance is een dansvorm met bewegingen die we kennen uit het dagelijks leven. Daarom kan iedereen deze style onder de knie krijgen. Op leuke hippe muziek leer ik een choreografie aan van het begin tot het eind met verschillende passen. We maken er een feestje van voor iedereen! Dans jij ook mee?

iLAB 
Als je een spel speelt in VR, oftewel Virtual Reality, zit je er vaak helemaal in. Dit hebben allerlei kunstenaars ontdekt, niet alleen game developers. Tijdens deze les ontdek je hoe Virtual Reality wordt gebruikt om kunst te laten zien én om kunst te maken. Natuurlijk kun je zelf ook een duik nemen in de virtuele wereld! 

verZIEK EEN SPROOKJE 
Sprookjes kennen we allemaal. Maar hoe zien ze eruit in corona-tijd? Tijdens deze toneel-workshop laat je covid-19 je verhaal verzieken. Of loopt het juist goed af? 

KABAAL IN JE KLASLOKAAL 
Dit is een percussieworkshop. Maar niet met triangels, een djembé of schudeitjes. Je gaat ritmes maken met wat er in jouw klaslokaal voor handen is. Er zit muziek in je laatje, de rits van je etui, de stoel waarop je zit en het lichtknopje. Laat je horen! 

STRIPTEKENEN 
Een cartoon is een humoristisch tekening, met of zonder tekst. Aan de hand van voorbeelden en  tips en trucs  van de docent maak je een eigen cartoon. Zet jouw mening op papier! 

Erfgoed Leiden en Omstreken | www.erfgoedleiden.nl | Boisotkade 2a 
LEIDSE KIEKJES 
De Leidse fotografen Kiek en Goedeljee hebben aan het einde van de 19e eeuw een groot deel van Leiden en haar inwoners vastgelegd. Inmiddels is een fotootje maken heel wat makkelijker geworden. Gewapend met je mobieltje en een honderd jaar oude foto ga je de buurt in. Kun jij vanuit hetzelfde gezichtspunt een foto maken? 

Fields of Wonder | www.fieldsofwonder.nl | Kaasmarktschool - Koppenhinksteeg 13 
CHOREOGRAFIEK 
Grafisch design en danskunst: dit laten wij op artistieke wijze samensmelten tot een nieuwe vorm. Samen met de makers van Fields of Wonder gaan jullie aan de slag, waarbij je eigen handschrift en lichaam de basis vormen voor energieke dans. 

Hortus Botanicus Leiden | www.hortusleiden.nl | Rapenburg 73 
STOEPPLANTJES SAFARI 
Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden - het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk! Je gaat tijdens deze workshop buiten in de omgeving van school op zoek naar stoepplantjes. 

DINO’S IN STOP MOTION 
Jullie gaan een flitsend filmpje maken over dino's. Daarbij gebruik je een techniek die uit de oertijd van de film stamt: stop motion. Je bedenkt samen een goed script, kijkt even hoe de techniek werkt, je zoekt bij elkaar wat je nodig hebt en het filmen kan beginnen! De dino's hebben er miljoenen jaren over kunnen doen om te ontstaan en weer uit te sterven, maar jullie verhaal wordt flitsend en grappig. 

Kunstcentrum Haagweg 4 | www.haagwegvier.nl | Haagweg 4  
“KUNST IN KAART”: JOUW FAVORIETE PLATTEGROND 

Na een digitale tour door Kunstcentrum Haagweg 4 + een korte instructie van de opdracht ga je aan de slag met een speciaal voor jullie samengesteld DIY-pakket. Je tekent met een marker en met fineliners een plattegrond van de plekken waar je vaak bent of graag komt en verbindt deze aan elkaar zodat er een interessant lijnenspel ontstaat. Ten slotte zet je grote en kleine stippen bij de plekken waar je het liefst bent waardoor er een mooie compositie ontstaat. Het pakket bestaat uit een grote envelop met daarin: 

- 2 fine liners + 1 marker 
- papier voor het maken van een leporello en een A4 blad voor 2 keuze opdrachten. 
- instructie blad met voorbeeldfoto 

Leiden International Film Festival | www.leidenfilmfestival.nl 
BLOCKBUSTERS EN MEGASTERREN 
Aan de hand van verschillende filmfragmenten en opdrachten nemen we een kijkje achter de schermen van ‘s werelds grootste medium. Hoe kunnen films je laten huilen, lachen of bang maken? Wat zijn de ‘trucjes’ die filmmakers kunnen gebruiken? 

Leidse Schouwburg | www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl | Oude Vest 43 
JEROENS CLAN, TERE ZIELTJES 
Jeroens Clan geeft zich bloot. Na een succesvolle finalistentournee van het Leids Cabaret Festival 2018 gaan de maskers af. Jip de Poorter, Matthias Tuns en Bram Kroon laten de mens achter de artiest zien. Met hun debuutvoorstelling Tere zieltjes veroveren deze gevoelige jongens een plaatsje in je hart. 

Museum De Lakenhal | www.lakenhal.nl | Oude Singel 32 
REMBRANDT OP Z’N KOP 
Tijdens de workshop teken je een portret van Rembrandt op z’n kop na, gebruikmakend van houtskool. Door een portret op z’n kop na te tekenen, spreek je je linkerhersenhelft aan, in plaats van je rechterhersenhelft. De resultaten zijn fantastisch! 

Museum Volkenkunde | www.volkenkunde.nl | Steenstraat 1  Boeddhazaal 
VERTEL JOUW VERHAAL 
Spoken Word is een kunstvorm waarbij iemand een zelfgeschreven tekst ritmisch voordraagt. 
Het verhaal kan over van alles gaan, maar vaak wil de schrijver wel een boodschap overbrengen. 
Spoken Word artiest Babs Gons geeft in een filmpje verschillende tips over hoe je een Spoken Word maakt. In sneltreinvaart leer je de kneepjes van het vak, waarna je een museumvoorwerp kiest dat jou aanspreekt en een eigen Spoken Word erbij maakt. 

TAI CHI 
Samen met Tai Chi docent Yanling Kunenborg ontdek je hoe deze bewegingskunst in z’n werk gaat. Qi is een Chinees begrip dat staat voor levenskracht. Het zit in mensen, dieren, planten en zelfs in dingen. Het ontwikkelen en laten stromen van de innerlijke levenskracht is het doel van deze eeuwenoude Chinese bewegingskunst. 

AFRO DANSMIX 
Dansdocent Regilio Sedoc neemt je mee naar de wereld van West-Afrikaanse muziek en dans.  
In Afrikaanse landen betekent dans vaak veel meer dan vrij bewegen op muziek. Er wordt gedanst op feesten en begrafenissen en ook worden via dans verhalen verteld. Tijdens deze workshop leer je een combinatie van traditionele en populaire, moderne dansmoves. 

MAORI HAKA 
De Haka is een imponerende dans van de Maori uit Nieuw-Zeeland. Je danst op het ritme van stampende voeten en rolt met je ogen. Zelfs het nationale rugbyteam, The All Blacks, voert deze dans uit aan het begin van de wedstrijd, om zo hun tegenstanders angst in te boezemen. Hoe een Haka precies gaat en met welke woorden, ervaar je tijdens deze workshop.

AFRIKAANSE DJEMBÉ 
Afrikaanse djembé staat voor aanstekelijke ritmes. Muziekdocent John May leert je de basisslagen op de djembé en uiteindelijk speel je samen een Afrikaans ritme. 

Naturalis Biodiversity Center | www.naturalis.nl | Darwinweg 2 
ONLINE LES DINOLAB 
Live meekijken naar het schoonmaken en onderzoeken van net ontdekte Triceratopsbotten. Dat kan met de hele klas, gewoon vanuit school! Via een videoverbinding zitten leerlingen met hun neus op spannende wetenschappelijke ontdekkingen. Ze zien hoe onze dino-experts te werk gaan en kunnen al hun eigen vragen stellen. Hoe komt Naturalis aan deze fossielen? Wat kun je zien aan een bot? Waarom is dit belangrijk werk? Ondertussen verschijnt er steeds een stukje bot dat niemand ooit eerder zag. De online gastles start in de zaal Dinotijd van Naturalis. Eerst even kennismaken met een aantal van onze dino’s: T. rex, EdmontosaurusTriceratops… Elk skelet wordt kort digitaal geobserveerd en besproken. Wat willen de leerlingen zelf weten? De klas ziet de onderzoeker op het smartbord, de onderzoeker de leerlingen op een monitor. Het is alsof ze in dezelfde ruimte zijn en daardoor is er optimale interactie mogelijk. Let op: Bij deze gastles zorgt een voorbereiding in de klas voor een rijker en levendiger gesprek. 

Rijksmuseum van Oudheden | www.rmo.nl | Rapenburg 28  
SCHERVENWORKSHOP 
Kruip in de huid van een archeoloog en onderzoek een berg eeuwenoude scherven uit het Middellandse Zeegebied. Kun je achterhalen waar een scherf vandaan komt en hoe oud deze is? Zijn er verschillen tussen regio’s waar te nemen en kun je op basis van een paar scherven een hele vaas reconstrueren?