BplusC in Leiden

In Leiden kun je eigenlijk niet om BplusC heen. Met meerdere locaties in het centrum en in de Merenwijk, Stevenshof en Leiden Noord zit er altijd wel een BplusC bij jou in de buurt.. 

In de vijf wijken waar geen bibliotheek is, komt de Bibliobus na schooltijd langs. Met de Bieb-aan-Huis komt BplusC zelfs letterlijk bij je thuis, bij iedereen die niet (meer) zelf naar de bibliotheek kan gaan. Alle onderdelen van BplusC zijn in Leiden te vinden en nergens is ons aanbod zo uitgebreid. Hieronder lichten we een paar onderwerpen uit. Maar lees vooral ook de stukken over de andere gemeentes, om te ontdekken wat we nog meer doen.

3D-printers, games en robotica
In maart dit jaar hebben we het i-Lab (de i staat voor innovatie) feestelijk geopend. Op deze plek midden in bibliotheek Nieuwstraat kun je kennismaken met nieuwe media en technologie. Ga aan de slag met 3D-printers, robotica, filmapparatuur en computerprogramma’s. Je kunt binnenlopen tijdens de vrije inloopuren op vrijdagmiddag of meedoen met een workshop op de laatste zondag van de maand. In de cursus Ontwerp je eigen game bedenk en maak je alles zelf: van de spelregels en de avatar tot de gamegeluiden. Ook leuk: vier je feestje in het i-Lab!

Alles voor muzikanten en muziekliefhebbers
Voor lessen drums, basgitaar, akoestische en elektrische gitaar, toetsen, saxofoon of zang (pop en jazz) ben je in het Muziekhuis aan het juiste adres. Doe meteen mee aan de Popschool: je krijgt drie weken les op jouw instrument en speelt in week vier in een bandje op je eigen niveau. Om podiumervaring op te doen, treden jullie op in de Qbus-zaal. Er zijn hier vaak concerten, van zowel beginnende als gevorderde artiesten uit binnen- en buitenland. Tel daar oefenruimtes (met standaard backline) en een opnamestudio bij op en het Muziekhuis heeft, zoals de naam al doet vermoeden, alles in huis voor muzikanten en muziekliefhebbers.

Beter in taal
Wil je de Nederlandse taal (beter) leren lezen, schrijven of spreken? Of begeleid je een ander hierbij? Kom naar het BplusC Taalhuis voor informatie en advies. We hebben een speciale collectie met makkelijke leesboeken en lesmateriaal, oefencomputers en werkplekken. Ook organiseren we allerlei activiteiten: een Taalspreekuur op woensdag, en op donderdag het Taalcafé, waar je kunt oefenen met Nederlands spreken. Daarnaast kun je meedoen aan (gratis) workshops en trainingen over lezen, schrijven of werken met de computer.

Méér in de Merenwijk
Na de verbouwing begin 2018 is locatie Merenwijk veel méér dan een bibliotheek. Je kunt er muzieklessen volgen en meedoen aan activiteiten, die i.s.m. de wijkvereniging en bewoners van de Merenwijk worden samengesteld en georganiseerd. Zo is er elke maand op donderdagavond een boekverfilming te zien, onder de naam Van boek tot doek. Iedere tweede zondag van de maand geven interessante Merenwijkers een interview in College Tour Merenwijk. Kinderen uit groep 7 t/m de tweede klas van de middelbare school kunnen voor huiswerkbegeleiding terecht in de HuiswerkKamer, een samenwerking tussen BplusC, JES Rijnland en het onderwijs. Leerlingen krijgen hulp bij het leren en het plannen van hun taken. Ook doen ze interessante workshops en andere leuke, leerzame activiteiten. Aanmeldingen lopen via de school. Er is ook een HuiswerkKamer in BplusC Bibliotheek Het Gebouw.

Ontmoeting en debat
Alles om lekker te lezen én de plek voor ontmoeting en debat, zo zou je de bibliotheek van nu het best kunnen omschrijven. Vier keer per jaar organiseren we daarom een Debat in de Bieb over een actueel of sociaal-maatschappelijk thema. Bijvoorbeeld over het (on)gemak van naakt (september), activisme anno 2018 (oktober) en voedselzekerheid (november).

BplusC Bibliotheek | Dans- en theaterschool | Kunst en Beeld | Muziekschool | Volksuniversiteit | Centrum voor Amateurkunst Leiden | Taalhuis | i-Lab