Geschiedenis in de Bieb

voor jong tot oud

Met workshops, exposities, debat, film, voorlezen, speurtocht en boekentips!

1 t/m 30 november | Nederland Leest! 
In november leest heel Nederland één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 is Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen.

Lespakket op de middeleeuwse markt in Leiden | Erfgoed Leiden e.o.
Hoe werkt de markt, waar is de viskraam en waar zijn stroopwafels te koop? De markt in Leiden is al eeuwen te vinden langs de Rijn. In het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken ligt het keurboek met daarin de regels voor de opstelling van de middeleeuwse markt.

Met een interactief lespakket kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar aan de slag. Taalhistoricus Peter-Alexander Kerkhof, verbonden aan de Universiteit Leiden, leest het oude schrift voor en zo horen we hoe het Leids in de middeleeuwen klonk.

Eerdere evenementen:

30 september t/m 11 oktober | Kinderboekenweek: En toen? 
Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

1 t/m 31 oktober | Maand van de Geschiedenis: Oost/West
De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

#BplusC #leiden #MvdG