Saz en Anatolische Muziek

Proefles

De bağlama, ook wel saz genoemd, is een snaarinstrument waarmee je prachtige muziek kunt maken. Het is het meest gebruikte snaarinstrument in de Turkse volksmuziek en heeft een rijke traditie.

 

Voor wie?
Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen die geïnteresseerd zijn in Anatolische volksmuziek en bağlama (saz)-instrumenten en Turks en/ of Nederlands spreken.

De cursus
Studenten leren basisinformatie over het traditionele instrument genaamd bağlama, verschillende speeltechnieken en speelstijlen van verschillende regio's. Met bağlama leren ze vocale en instrumentale werken uit het Turkse volksmuziek repertoire spelen.

De lessen
Tijdens de lessen staat het bespelen van de bağlama centraal. Door middel van luisteren naar muziekstukken en oefeningen leer je het instrument steeds beter kennen. Aan het eind van de cursus kun je enkele liedjes spelen en heb je basiskennis over de bağlama.

Huiswerk
Oefeningen en muziekstukken die in de klas worden bestudeerd, moeten thuis worden herhaald. Kleine audio- en video-opnames hiervan worden via e-mail of telefoon toegestuurd ter ondersteuning van de student.

Toelatingseisen en voorkennis
Er is geen voorkennis vereist om deze cursus te volgen. De leerlingen worden ingedeeld in groepen op basis van hun leeftijd. Bovendien zullen degenen die eerdere ervaring hebben met het spelen van bağlama afzonderlijk worden gegroepeerd.

Cursusmateriaal
De student dient een bağlama met korte nek aan te schaffen of mee te nemen. De grootte van het instrument verschilt per leeftijdsgroep. De leerlingen worden hierbij begeleid door de docent tijdens de eerste les.

Het materiaal dat nodig is voor de cursus (de methode, aantekeningen van de werken en oefeningen) wordt door de docent ter beschikking gesteld. De cursus wordt gegeven in het Turks.

Door wie wordt de cursus gegeven?
Erhan Karagöz, geboren in 2003 te Amsterdam, hoort sinds kleins af aan al Turkse geluiden om zich heen. Dit resulteerde uiteindelijk in zijn grote liefde hiervoor. Op zijn 8ste nam Erhan daarom zonder te twijfelen saz-lessen. Na 3 jaar les gehad te hebben, begon Erhan de saz echt leuk te vinden en besloot zichzelf hierin verder te willen ontwikkelen. Op zijn elfde begon hij daarom professionele lessen te volgen.

 

Afbeelding 1: Een portret van Erhan Karagöz

 

Na een paar jaar wilde hij andere musici en mensen in de muziekwereld leren kennen. Om dit te doen, maakte hij de keuze om in 2017 naar Aslan Muziekcentrum te komen. In 2018 begon hij les te volgen van een saz master binnen Aslan Muziekcentrum genaamd Zeynel Demir. Erhan nam uiteindelijk de keuze om na zijn Havo diploma aan het conservatorium in Rotterdam te beginnen. Tot op heden zit Erhan op die school, waar hij ontzettend veel leert en veel inspiratie opdoet. Bekijk hier zijn werk op YouTube.

“Mijn belangrijkste motivatie is om de traditie van het bespelen van de bağlama, het meest voorkomende instrument in Anatolië, over te dragen aan toekomstige generaties en om een cultureel erfgoed te beschermen dat een van de gemeenschappelijke waarden van de hele mensheid is. Hiervoor is het voor mij erg belangrijk om mijn muzikale kennis op de juiste manier over te kunnen brengen op mijn leerlingen. Los daarvan zal het mij en de Turkse samenleving in Nederland goed doen om te zien dat het instrument en de muziek gerepresenteerd en voort gedragen wordt.


Maak het mee

Schrijf je vandaag nog in voor de cursus Saz en Anatolische Muziek

Activiteitscode: 1.5-010
Cursusnaam: Saz en Anatolische Muziek
Lesvorm: {{ coursetypes[0].name }} - {{ coursetypes[0].type }}
{{ errors.first('step1.DLN_BLOCK') }}
{{ errors.first('step1.courseType') }}
{{ errors.first('step1.DLN_VR2') }}
{{ errors.first('step1.VGD_TARIEFCODE') }}

{{ errors.first('step2.LL_GESL') }}
{{ errors.first('step2.LL_VL') }}
{{ errors.first('step2.LL_VN') }}
{{ errors.first('step2.LL_NM') }}
{{ errors.first('step2.LL_GEBDAT') }}
{{ errors.first('step2.LL_ADRES') }}
{{ errors.first('step2.LL_NR') }}
{{ errors.first('step2.LL_PC') }}
{{ errors.first('step2.LL_PLAATS') }}
{{ errors.first('step2.LL_TEL1') }}
{{ errors.first('step2.LL_TEL2') }}
{{ errors.first('step2.LL_EMAIL') }}

Voor cursisten onder de 18 dienen de onderstaande formuliervelden te worden ingevuld te worden door een ouder of voogd:

Gegevens lesgeldplichtige:

{{ errors.first('step3.VGD_VL') }}
{{ errors.first('step3.VGD_VN') }}
{{ errors.first('step3.VGD_NM') }}
{{ errors.first('step3.VGD_GEBDAT') }}
{{ errors.first('step3.VGD_ADRES') }}
{{ errors.first('step3.VGD_NR') }}
{{ errors.first('step3.VGD_PC') }}
{{ errors.first('step3.VGD_PLAATS') }}
{{ errors.first('step3.VGD_TEL1') }}
{{ errors.first('step3.VGD_TEL2') }}
{{ errors.first('step3.VGD_EMAIL') }}

{{ errors.first('step3.DLN_VR17') }}
{{ errors.first('step3.VGD_REKENING') }}
{{ errors.first('step3.VGD_TENAAM') }}
{{ errors.first('step3.VGD_PLAATS') }}
{{ errors.first('step3.DLN_INCTERM') }}
{{ errors.first('step3.payment') }}
{{ errors.first('step3.DLN_INC') }}

{{ errors.first('step3.DLN_AVG1') }}

Bedankt voor uw inschrijving.

Bedankt voor je inschrijving. Je inschrijving wordt momenteel verwerkt. Je ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging via mail. Bij eventuele vragen of opmerkingen kun je contact opnemen via cursusadministratie@BplusC.nl of via telefoonnummer 0900 23 23 000.

Meerdere inschrijvingen?

Klik hier indien u nog een cursist wilt inschrijven.

Inschrijving mislukt.

Er is iets mis gegaan tijdens uw inschrijving, mogelijk wordt deze pas later verwerkt. Wij verzoeken u vriendelijk om contact op te nemen via cursusadministratie@BplusC.nl of via telefoonnummer 0900 23 23 000.

Andere cursussen in categorie Tokkelinstrumenten