Taalwandeling #9

Het rijbewijs: de heilige graal

Je kunt met Junayd ook heel genoegelijk zwijgen tijdens het wandelen. De gespreksonderwerpen poppen vanzelf op waarna we weer stil zijn.

Hij stelt een andere route voor naar het Valkenburgse Meer, niet langs Corpus, Hilton en Avery maar meer langs de Oude Rijn. Langs de Oude Rijn zijn rietgedekte villa’s gebouwd met twee BMW’s voor de deur of anders een Jaguar. Een verrassend aantal van deze villa’s blijken nog onbewoond. Meer richting het centrum van de wijk ’Nieuw Rijnzicht’ is een rijtje woningen gebouwd zoals de architect Jesse ze 100 jaar geleden aan de Rijnsburgerweg bouwde. Ze liggen er ongeloofwaardig blinkend bij en doen me aan Madurodam denken al is het lang geleden dat ik daar voor het laatst ben geweest.

Voor februari heeft hij nog een stageadres nodig. De school springt pas bij als het jezelf niet lukt. Hij blijkt de digitale lessen over zijn telefoon te volgen omdat het niet lukt het Microsoft programma te installeren op zijn ‘geleende' laptop van de NCB taalschool. Bepaalde opdrachten van zijn mbo-opleiding kan hij daardoor niet maken. Het zijn oude laptops van de NCB met een beperkt geheugen die bovendien behoorlijk zijn afgeschermd.

Hij heeft contact met zijn Taalmaatje d.m.v. beeldbellen maar spreekt verder geen Nederlands waardoor het wat ‘roestig’ lijkt te worden. Hij vraagt naar de verleden tijd van ‘zien' en van ‘zeggen', hij haalt ze door elkaar en we oefenen hardop. Wat wordt er bedoeld met ‘laten zien’? Het duurt even voor ik hem begrijp en moet nadenken over de uitleg. En dan nog eentje; wat betekent ‘beïnvloeden’? Hij is blij dat de bibliotheek weer opent want hij komt nu nauwelijks buiten de deur.

Het is zaterdag en het is stralend weer en het recreatiegebied is plotseling vol activiteit. Er staan nog wel hekken bij de ingang van het parkeerterrein maar de man in het gele hesje is verdwenen. Een van de surfscholen is weer open en er wordt lesgegeven op de plas. Er rijdt een werktreintje van het smalspoor met mannen in overall. De recreatieweide is voller dan ik eerder meemaakte, de gewenste afstand wordt door de bezoekers dynamisch maar niet onverstandig gehanteerd. Het advies is om niet te zwemmen in de plas vanwege de blauwalg. Het lijkt me wat vroeg in het seizoen en niemand lijkt er zich iets van aan te trekken. De paardenbloemen zijn uitgebloeid en de pluisjes beginnen met de wind te verwaaien. Naast velden met paars klaver is vooral het jonge fluitenkruid dominant. Er zitten verschillende ganzenparen met jongen langs het wandelpad.

We drinken koffie met mini gevulde koek op een van de bankjes en hij laat me een app zien waarmee hij de theorievragen voor het rijbewijs oefent. Hij heeft zich geabonneerd op een vrij prijzig programmaatje wat hij onbeperkt mag gebruiken. Eerder merkte ik al dat het halen van het rijbewijs door veel statushouders wordt gezien als de heilige graal. Mogelijk doorzien zij beter dan wijzelf welke iconische status de auto heeft in onze samenleving.

Er zitten verschillende vissers aan de plas, doorgaans in duo’s. Het gaat er heel serieus aan toe met indrukwekkende uitrustingen maar voor mij als leek oogt het toch als een speciaal soort bermtoerisme. Hij vraagt me hoe de half open beschutting/tent van de vissers wordt genoemd. We houden het op ’tent’.

Op de terugweg spreek ik Beyram nog even die op weg is voor een boodschap. Zijn JAS mentor Sjoerd brengt zijn gezin maandag met zijn kampeerbusje weer naar het AZC in Den Helder. De kinderen kunnen dan in het AZC naar school. Hij heeft in Leiden de afgelopen weken met boeken van COA met ze geoefend. Liever bleven ze met elkaar in Leiden in zijn eenpersoons cabine.

Jaap Glasbergen
Taalvrijwilliger

Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.