Taalwandeling #4

Wandelen met Salim uit Afghanistan

Als startpunt nemen we de Iman Malik Moskee aan de Willem de Zwijgerlaan. 'Voor Marokkanen’, verduidelijkt hij en bezoekt zelf de Turkse Moskee in Leiden Noord.

We lopen heen over een wandelpad tussen de sportvelden en de volkstuintjes en over het pad langs de Stinksloot weer terug. Een merkwaardig rafelrandje van de stad Leiden tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Merenwijk wat ik pas recent ontdekte.

Hij verveelt zich maar klaagt niet en oefent voor zijn rijexamen theorie. Tot mijn verrassing heeft hij een auto en zou een Amerikaans (?) rijbewijs hebben. We strijken neer op een bankje aan de Stinksloot en genieten van de zon en de vogels. Zijn vader had koeien, geiten en ook veel kippen en hij hielp mee in het bedrijf. El Kaida maakte daar een eind aan en vermoordde zijn vader. Vlak voor onze voeten schieten de brandnetels uit de grond, volgens hem zeer geschikt voor medicinale thee.

Even denk ik uit zijn verhaal op te maken dat hij een huurachterstand heeft opgelopen. Het blijkt een naheffing te zijn over 2019 van service-/
energiekosten van ruim 400 euro. Zijn uitkering is gekort aangezien hij eerder een aantal weken heeft gewerkt en dat wordt later weer ingehouden. VluchtelingenWerk heeft hem een digitaal formulier gestuurd via WhatsApp, om een afbetalingsregeling voor te stellen aan SHWJ. Hij kan er niets mee zonder praktische hulp.

Ik bel voor hem met SHWJ. Ze zijn niet onwelwillend maar lijken zich weinig te kunnen voorstellen bij de problemen van een Afghaanse statushouder. Of 400 euro naheffing in een keer niet een beetje veel is voor iemand in de bijstand? 'Eigen verantwoordelijkheid, meneer’. Is inmiddels de maandelijkse bijdrage verhoogd zodat er niet opnieuw een naheffing komt in 2021? ‘Wij mogen niet eenzijdig de overeenkomst wijzigen, meneer’. Het voorstel is een regeling waarbij hij acht maanden lang 50 euro afbetaald en de maandelijkse bijdrage 30 euro omhoog gaat. Hij eet vanavond bij zijn moeder omdat zijn geld op is.

We gaan vast weer een keertje wandelen.

Jaap Glasbergen
Taalvrijwilliger

Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.