Taalwandeling #15

Eigen risico opgegaan aan fysiotherapie

De roestende metalen kunstwerken in het Ankerpark associeert hij met oorlogshandelingen. De veel grotere kunstwerken, eveneens van KorTen staal, bij het Leidse Pesthuis met aanvallen van Duitse vliegtuigen.

Zijn scooter uit China doet het niet lekker. Aangezien reparaties duur zijn moet hij het zelf opknappen. Gisteren de olie ververst, morgen de carburateur en de bougie. Hij kocht de scooter voor 400 euro maar was vervolgens 300 kwijt aan reparaties. Gereedschap heeft hij gekocht bij een kringloopwinkel aan de Hoge Rijndijk. Hij houdt ervan om met zijn handen bezig te zijn. In Het Gebouw heeft hij een poosje meegedaan met het reparatiecafé.

Om te gaan fietsen heeft hij het te druk. Vanmorgen eerst naar de huisarts, dan bloedprikken, 1,5 uur oefenen met zijn Taalcoach voor het KNM examen dan naar fysiotherapie en vervolgens wandelen. Zijn eigen risico van 385 euro is helemaal opgegaan aan de fysiotherapie; hernia met tumor. Hij spreekt het ironisch uit alsof de tumor de slagroom is op de appeltaart. Z&Z verlaagt hun bijdrage aan de collectiviteitskorting van 20 naar 15% in 2021.

We lopen over de Hooglandse Kerkgracht en Oude Rijn richting Zijlpoort. Ankerpark, Meelfabriek, Plantsoen. Ik vraag me af of Leidse politici en ambtenaren weleens lopen door hun eigen stad. Een voetganger krijgt weinig ruimte en de bestrating ligt vaak schots en scheef.
Zijn tandarts komt ook uit Iran en houdt praktijk aan de Plantage: ‘Dental Health Plantage’.

Alle bankjes zijn drijfnat, wij trouwens zo langzamerhand ook. We drinken de meegebrachte koffie staande bij een bankje in het Plantsoen. De parkieten kwetteren er lustig op los en hij vraagt zich af of ze geen last van de kou hebben? Hij heeft ook een poosje twee parkieten gehad. Ze maakten veel lawaai.

Bij Het Archief aan de Boisotkade zit een verkleumde koerier van “Thuisbezorgd’ in zijn regenpak op de grond onder de luifel te wachten op een volgende rit. Hij is nog jong en ik heb met hem te doen. Het is een treurig gezicht.  Vaak zitten deze koeriers in de bibliotheek lekker warm en droog te wachten op het volgende ritje.

Er zal dit jaar wel niets terecht komen van de ijsbaan achter het stadhuis. Zijn dochter had er veel plezier beleefd. En hij zo te zien ook.

Jaap Glasbergen
Taalvrijwilliger

Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.