Muziek

Vardan Hovanissian en Emre Gültekin Trio

Dat muziek kan verbinden weten we, maar nergens is dat duidelijker dan in de muziek van Vardan Hovanissian & Emre Gültekin. In 2015 kwam dit Armeens-Turkse duo met een heuse verzoenings-cd getiteld Adana, ter nagedachtenis aan 100 jaar Armeense genocide en vernoemd naar de stad waar die genocide begon. 

De muziek is breekbaar maar prachtig, met verfijnde melodieën waarbij de lange, melancholieke tonen van de duduk van Hovanissian in fraai contrast staan met de twinkelende en melismatische saz en de kalmerende zang van Gültekin. 
In oktober 2018 verscheen hun tweede plaat: Karin. Dit is de vroegere Armeense naam van de huidige stad Erzurum in hedendaags Turkije. Karin lag vroeger in Armenië en Georgië. Tijdens de Armeense genocide werden veertigduizend Armeniërs uit de stad gedeporteerd waarvan er maar tweehonderd overleefden, waaronder de grootvader van dudukspeler Vardan Hovanissian. Op Karin verkent het duo niet alleen de muzikale verwantschap tussen Armenië en Turkije, maar ook die van de rijke tradities die in deze woelige regio aan de rand van Europa en Azië te vinden zijn: Georgië, Iran en Koerdistan. Daarbij putten ze niet alleen uit een schat aan traditionele liederen, maar brengen ook nieuwe composities die hedendaagse thema’s zoals het lot van vluchtelingen niet uit de weg gaan. 
Teksten worden in het Armeens, Turks, Koerdisch en Georgisch gezongen en de weemoedige klank van de Armeense duduk vloeit moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op de tambur of de saz. 
Het duo wil een hoopvol alternatief bieden in deze polariserende tijden waarin tegenstellingen worden benadrukt en uitvergroot; een alternatief van poëtische schoonheid dat laat zien dat verschillen ook tot verrijking kunnen leiden. 
Vanavond speelt het duo samen met Marat Jeremian op percussie. 

Terug naar het overzicht