Bibliotheek Merenwijk

Verloren illusies- Illussions perdues

van boek tot doek

Een Frans kostuumdrama dat laat zien hoe het er in Parijs midden 19e eeuw aan toe ging bij de welgestelde burgerij. Deze verfilming van het boek van Honoré de Balzac toont een samenleving waarin alles te koop is en verkocht wordt.

Lucien (Benjamin Voisin) is een jonge dichter op het Franse platteland. Hij heeft grootse plannen en gaat zijn geluk beproeven in Parijs, bijgestaan door zijn adellijke beschermvrouw (Cécile de France). In de overweldigende stad wordt hij echter al snel op zichzelf terug geworpen. Hij ontdekt dat achter de schermen de wetten van het geld en de valse schijn heersen. Een reputatie is net zo kwetsbaar als de ziel. Lucien zal liefhebben en hij zal lijden. Zal hij ook zijn illusies verliezen?  


Illusions Perdues werd onderscheiden met maar liefst 7 César Awards (Franse Oscars), waaronder Beste Film, Beste Cinematografie, Beste Scenario en Beste Kostuums. Benjamin Voisin en Vincent Lacoste werden voor hun acteerprestatie bekroond. Naast hen zien we ook Cécile de France, Xavier Dolan en Gérard Depardieu. 'De kostuumfilm die het genre weer uit zijn korset doet barsten’ (De Standaard). 

     

Elke hedendaagse sleutelroman over de literaire wereld verbleekt bij Balzacs meesterwerk. Ambitie en naïviteit, doortraptheid en eerlijkheid, provincie en stad, arm en rijk – de rijkdom aan thema’s en tegenstellingen die in deze roman verenigd zijn is overrompelend.

programma:

Programma: 
19.15 -19.45 uur: Inloop met kopje koffie, thee, kaartverkoop   
19.45 - 20.00 uur: Inleiding op de film door Peter- Paul Chaudron  
20.00 - 22.30 uur: Film met pauze   

BplusC Bibliotheek Merenwijk,   
Rosmolen 4, Leiden    
Entree: 6,00 (alleen pin)  

 

Terug naar het overzicht