De Helleveeg

Van boek tot doek Merenwijk

De Helleveeg is gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden en geregisseerd door André van Duren. Hij is ook de regisseur van De bende van Os. Van der Heijden vond het een zinderende film. “Ik ben voor de derde keer verliefd op de helleveeg. Eerst in het echt, daarna in het boek en vervolgens in de film.”

De Helleveeg gaat over Tiny (Hannah Hoekstra), ook wel Tientje Poets genoemd. Tiny is een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Haar twaalf jaar jongere neefje Albert (Benja Bruijning) is gefascineerd door zijn bijzondere tante en dol op haar verhalen. Tante Tiny lijkt in niks op haar zus en zijn moeder. Hij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd met haar door. Tiny’s ouders (Anneke Blok en Gijs Scholten van Aschat) en haar zus Hanny (Hadewych Minis) maken zich echter zorgen over Tiny. Tiny luistert naar niemand en heeft nog steeds niet de juiste man gevonden. Maar de relatie tussen Tiny en haar familie is veel complexer dan die in eerste instantie doet vermoeden en Tiny wordt door haar ouders zo lang mogelijk thuisgehouden om het huishouden te doen. Dit komt door een heftige gebeurtenis in haar jeugd.

Bij het lezen van de roman wordt pijnlijk duidelijk gemaakt hoeveel een familie kan verbergen voor de buitenwereld. Naarmate de film vordert zie je Tiny steeds ongelukkiger worden. De gebeurtenis in haar jeugd waar ze niet over mag praten, vreet haar langzaam op. Ook de band met haar neefje Albert verslechtert steeds meer door alle woede die Tiny in haar heeft.

De film beschrijft Alberts leven waarin de fascinatie voor zijn tante in verschillende gedaantes terugkeert. Zelfs als hij ziek is, moet hij naar haar toe. Hij kan maar niet begrijpen waarom zijn tante zo verbitterd is. Je ziet het verdriet en de pijn van Tiny door de ogen van haar neefje. De film maakt grote sprongen in de tijd. De Helleveeg pakt om de zoveel jaar de draad weer op als Albert zijn tante ook weer komt opzoeken. Dat is dan ook het enige minpuntje van de film. In De Helleveeg worden de personages met behulp van make-up steeds ouder gemaakt en dat ziet er nep uit. Het leidt soms af van het verhaal.

De Helleveeg is een ijzersterk drama over de band van een familie. Hannah Hoekstra zet een overtuigend personage neer, zowel de Tiny in haar jonge jaren als een bejaarde Tiny. Als kijker begrijp je alle haat van het hoofdpersonage niet altijd, maar leef je toch met haar mee. Ook de rest van de cast laat sterk acteerwerk zien, wat De Helleveeg een aangrijpend drama maakt.

Elke laatste donderdag van de maand organiseert BplusC een filmavond in bibliotheek Merenwijk, onder de naam Van boek tot doek. De filmavonden zijn een samenwerking met de bewoners en de wijkvereniging van de Merenwijk. De avond start met een inleiding: een liefhebber vertelt daarin meer over het boek en de film.

Terug naar het overzicht