Van boek tot doek

Tony Erdmann

Kijk mee naar deze tragikomedie van een ongekend niveau!

Toni Erdmann is een zogenoemde tragikomedie van een ongekend niveau, en eigenlijk niet te vergelijken met andere komedies. Ade weet de perfecte balans te raken tussen ontroering en humor. 

Zakenvrouw Ines werkt bij een groot Duits bedrijf gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In Ines' perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde en is er eigenlijk geen ruimte voor spontane gebeurtenissen. Als haar vader tijdens zijn verblijf vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en blijkt dat het begin van een grote omwenteling. Haar ergerlijke vader zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door een nieuw personage aan haar dagelijkse routine te introduceren: de grappige Toni Erdmann.

Toni Erdmann is een verhaal over de vervreemding tussen ouders en kinderen gegoten in een bij vlagen absurdistische komedie van bijna drie uur lang. Maar het verveelt op geen moment. Regisseur Maren Ade weet het publiek te blijven verrassen tot de laatste minuut aan toe. Als kijker weet je geen moment wat Toni in de volgende scène weer zal uitspoken. Het acteerwerk is fenomenaal. Ade heeft dan ook flink te tijd genomen, zowel in het productieproces als in de film zelf, om dit perfect neer te zetten. Het is Simonischek gelukt om Toni perfect neer te zetten, waarbij je nog vlagen van Winfried op de achtergrond ziet. Als Winfried ook zelf zijn lach niet meer in kan houden, creëert dit een van de eerlijkste en ontroerendste momenten in de hele film.

Toni Erdmann is een zogenoemde tragikomedie van een ongekend niveau, en eigenlijk niet te vergelijken met andere komedies. Ade weet de perfecte balans te raken tussen ontroering en humor. De slotscène, die ook weergegeven wordt op de poster, is er eentje die het geheel compleet samenvat en niet snel zal worden vergeten.
Helaas is de film niet beloond op Cannes, wel is het gekozen als de Duitse inzending voor de Oscars.

Elke laatste donderdag van de maand organiseert BplusC een filmavond in bibliotheek Merenwijk, onder de naam Van boek tot doek. De filmavonden zijn een samenwerking met de bewoners en de wijkvereniging van de Merenwijk. De avond start met een inleiding: een liefhebber vertelt daarin meer over het boek en de film.

Terug naar het overzicht