Lokale schrijvers presenteren...

Shanthy Lepelaar, Patty Zoet, Margareth Hillebrandt, Paul Dentz en Jurriaan van Eerten

5 lokale schrijvers presenteren hun nieuwste boek!

Shanthy Lepelaar | Happy Single | 11.00-11.45 uur
De thriller “Happy Single” gaat over Femke en Ties, die een gelukkig leven leiden in Leiden. Ties werkt als rechter bij een rechtbank in Den Haag. Femke opent binnenkort haar eigen schoonheidssalon in Leiden. Maar door het werk van Ties gebeuren er allerlei onverwachte dingen. Dit resulteert in een hoop chaos en zet hun hele leven op zijn kop! Ze raken verzeild in een schimmige wereld. Maar dat is niet het enige probleem waar ze tegenaan lopen: binnen hun familie spelen ook allerlei dingen. Wie wordt er uiteindelijk 'Happy Single'? Dit jaar komt haar derde boek “Hoop?! Of Verloren?!” uit. Haar eerste boek heet “De perfecte man voor een date”

Patty Zoet | Overleven | 12.00-12.30
‘Vier levenslessen die ik nooit had willen leren’
Patty Zoet verliest na twintig weken zwangerschap haar dochter Jolijn. Hoe pak je na zo’n immens verlies het leven weer op? Patty schreef het boek ‘Overleven, kleine verhalen over groot verlies’. In dit boek komen zeven ouders aan het woord die allen een kind (tijdens de zwangerschap of later) zijn verloren. Deze middag wil Patty vier levenslessen delen. Levenslessen die ze nooit had willen leren maar die het wel waard zijn om gedeeld te worden. Een presentatie voor iedereen die rouwt of een rouwende wil steunen.

Patty Zoet heeft zeven ouders geïnterviewd die net als zij een kindje hebben verloren. Het resultaat van deze interviews is het boek: Overleven, kleine verhalen over groot gemis, geworden. De ouders delen in de verhalen hun verlies maar staan vooral stil bij het leven erna: hoe ga je om met je omgeving die niet weet hoe ze je moeten benaderen? Hoe pak je je werk weer op? Wat doe je met feestdagen zoals Sinterklaas? Tegelijkertijd reflecteert ze ook terug op haar eigen situatie. Zo leef je in het boek mee met de ouders en met haar.

Margareth Hillebrandt | Dames op de Herengracht | 13.00-13.45 uur
Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen; Dorine, Julia en Lily, elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al zijn pijnlijke details . Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker. Dames op de Herengracht is een roman die gaat over vriendschap, loyaliteit en schuldgevoel en dat alles in het prachtige Leiden. De ziekte van alzheimer speelt een belangrijke rol.

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor de roman Dames op de Herengracht verkreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg. Van Margareth verschenen eerder de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie

Paul Dentz | Bittere Glorie | 14.00-14.45 uur
Uit de verhalen van deze bundel spreekt de passie voor geschiedenis, het zijn niet alleen de feiten, maar ook de lessen, de morele uitkomsten, het falen en het menselijk onvermogen die het beeld compleet maken. Historie in de ruimste zin van het woord. Piraten, ontdekkingsreizigers zoals Henry Morton Stanley, wetenschappers, een Hollandse Robinson Crusoe passeren de revue. Ook de zwarte bladzijden van ons verleden, de slavenhandel komen in beeld. Tragisch uit deze donkere periode is het leven van de slaaf Jacobus Capitein die dominee werd, maar wiens leven in een drama eindigde. Tot slot is er het aangrijpende verhaal van de Amsterdamse Maria ter Meetelen die twaalf jaar in Barbarijse slavernij doorbracht en uiteindelijk werd vrijgekocht. Voor ze in de vergetelheid verdween kon ze haar schrijnende geschiedenis aan het papier toevertrouwen. Hij leest ook verhalen voor uit zijn nieuwste boek “Maria kwam uit Krakau”.

Jurriaan van Eerten | Buiten beeld | 15.00-15.45 uur
Actuele roman van ervaren correspondent, gebaseerd op de beroemde foto van Kevin Carter: 'De gier'. Alex is journalist en doet verslag van een grote demonstratie in Venezuela. Wanneer hij de 'perfecte' foto maakt, van een demonstrant die door een kogel wordt geraakt, heeft dat grote gevolgen. Niet voor de situatie in Venezuela, maar wel voor zijn persoonlijke faam. Alex begint te twijfelen over het nut van zijn werk. Maakt het vastleggen zonder ingrijpen hem niet tot medeschuldige? Kun je als journalist wel echt verandering teweegbrengen? Bij zijn volgende reportage verzint hij een aantal details zelf, en wanneer hij merkt hoe makkelijk dat gaat, schuiven zijn grenzen steeds verder op. Buiten beeld is een spannende en indringende debuutroman. Over betrokkenheid en schuld, over wat echt is en wat we graag willen geloven.

Journalist Jurriaan van Eerten werkt rondom de grens tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika, voor Nederlandse en internationale media (o.a. VPRO, Al Jazeera, Nieuwe Revu). In deze lezing vertelt hij over de ethische dilemma's waar je in het veld geregeld tegenaan loopt. Het ene verhaal wordt compleet vergeten, bij een volgende gebeurtenis staan de satellietschotels van internationale media juist met tientallen op rij live uit te zenden. De journalistiek beschreven vanuit een aantal anekdotes.

 

Terug naar het overzicht