Expositie

Pieterskerk 900

Dit jaar bestaat de Pieterskerk in Leiden 900 jaar. Diverse regionale kunstenaars hebben zich op verzoek van BplusC laten inspireren door dit bijzondere bouwwerk en waar het instituut voor staat. 

De Pieterskerk maakt deel van de geschiedenis van Leiden. Van oudsher is het een plek van bezinning. Een plek om het geloof te belijden. Ook een plek om begraven te worden. Maar tegenwoordig is het een belangrijke toeristische trekpleister en een plek voor cultuur, congressen en feesten. De Pieterskerk heeft in de loop der jaren heel wat meegemaakt en heeft vele betekenissen voor de mensen die hem op hun pad zijn tegengekomen. Letterlijk tijdens een wandeling in Leiden, of figuurlijk als onderdeel van hun (geestelijk) leven. In BplusC bibliotheek Nieuwstraat is vanaf 6 september tot eind december in “de CoffeeStar” een aantal topstukken te zien. 

Portretkunstenares Anna van den Berg uit Lisse schilderde een biddend figuur met op de achtergrond een glas in lood raam van de Pieterskerk. 

Jacques van Kampen heeft de Pieterskerk afgebeeld als onderdeel van een geschiedenisverhaal; de tijdsperiode van de Pilgims in Leiden. 

Martine de Munnik heeft een stilleven gemaakt met als titel “Kerkgang”. Iedere kerkganger zal met een glimlach herkennen wat zij heeft afgebeeld. 

Corrie Huguenin schilderde een impressie van de Pieterskerk en een Rotskerkje dat zij op één van haar reizen tegenkwam.   

Vanaf 16 oktober worden ook expositielocaties “de Huiskamer” en “de Omloop” betrokken bij deze expositie en tonen nog meer kunstenaars hun werk. Zo zal er een collectie “Maria’s” te zien zijn, diverse iconen, altaartjes en een bijzondere tekening van één van de kroonluchters in de Pieterskerk. Naast schilderijen, zijn er dan foto’s, tekeningen en mozaïek werken te zien. Te zijner tijd zal ik hier nog een melding van maken.  

 

Terug naar het overzicht