Lezing

Openbaarheidsdag

Archiefstukken uit 1944 te zien bij Erfgoedcafé in Het Gebouw

Donderdag 2 januari 2020 is Openbaarheidsdag. Op die dag worden duizenden archiefstukken openbaar die daarvoor niet, of alleen onder voorwaarden, in te zien waren. Tijdens het Erfgoedcafé in bibliotheek Het Gebouw toont Erfgoed Leiden en Omstreken archiefstukken uit 1944.

75 jaar later… Politierapporten die gedetailleerd omschrijven wat er in de stad speelde. Over de bombardementen op Leiden, Dolle Dinsdag, het vernietigen van een woonhuis aan de Lammeschansweg 68 en meer over de actie Silbertanne. Cor de Graaf, archivaris bij Erfgoed Leiden en Omstreken, vertelt het verhaal achter de vandaag geopenbaarde archiefstukken. Ook de oorlogsgeschiedenis van de Kooi (het spoorbombardement in 1944) komt aan bod.

Dossier luchtbeschermingsdienst met sleutel schuilkelder

De Kooi
Het Erfgoedcafé is op 2 januari te gast in Het Gebouw, gelegen in de Kooi. Wist je dat er een kasteel heeft gestaan in de Kooi? En dat Jesse en Dudok ontwerpen hebben gemaakt voor deze Leidse wijk? Speciaal voor basisscholen in de Kooi heeft Erfgoed Leiden een lespakket ontwikkeld. Een project over het verleden en het heden, waarbinnen scholieren zelf aan de slag gaan met de toekomst. Susan Suèr van Erfgoed Leiden vertelt je er meer over.

Dit Erfgoedcafé vindt plaats op donderdag 2 januari van 17.00-19.00 uur in BplusC Bibliotheek Het Gebouw, Arubapad 4 in Leiden. Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het aanmeldformulier op www.erfgoedcafeleiden.nl (vol=vol).

Convenant
BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken organiseren dit programma voor Openbaarheidsdag gezamenlijk, als onderdeel van het op 20 juni 2019 ondertekende convenant.

Terug naar het overzicht