Lunchconcert

Duo Opus Posthumus

Charlotte Potgieter en Gerrit van Putten

Het uit te voeren programma bestaat uit composities van Jean Marie Leclair, Johann Sebastian Bach, Bela Bartók, Dmitri Shostakovich en Astor Piazzolla. Van Leclair (1697 - 1764) wordt de Sonate nr. 1 voor twee violen uitgevoerd. Daarna volgt -en dat is uniek- een mix van Inventionen van Bach en Duo's van Bartók. Na iedere Invention van Bach volgt een Duo van Bartók. Bij elkaar gaat het hier om 17 korte meesterwerkjes. Vervolgens worden vijf stukken voor twee violen en piano van Shostakovich uitgevoerd. Tot slot heeft Astor Piazzolla het woord met diens Oblivion. 

Violiste Charlotte Potgieter werd in Zuid-Afrika geboren. Zij is aanvoerder van de tweede violen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Lange tijd was zij concertmeester en artistiek leider van het strijkorkest Rotterdam Philharmonic Strings. Met beide orkesten trad zij ook als solist op. Als docent is zij werkzaam aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Zij bespeelt een prachtige Guadagnini-viool uit 1745.

Violist Gerrit van Putten werd opgeleid aan de conservatoria van Arnhem en Rotterdam door o.m. Natasja Morozova, Andras Czifra en Gordan Nicolic. Ook volgde hij meestercursussen bij Joyce Tan en Herman Krebbers. Gerrit van Putten behaalde zowel het bachelor diploma als het masterdiploma cum laude. Naast het met succes geven van jaarlijks diverse concerten is Gerrit van Putten als pedagoog werkzaam in Delft en Leiden. 

Alex Chater kreeg op zeer jonge leeftijd zijn eerste viool- en pianolessen van o.m. de bekende pianiste Julia Achkinazy. Later studeerde hij aan het Rotterdams conservatorium verder bij Stéphane De May. Alex Chater geeft regelmatig kamermuziekconcerten met het Artaria Trio waarvan hij de vaste pianist is. Met de violiste Charlotte Potgieter vormt hij het Duo Solitaire.

Terug naar het overzicht