Lezing: Oog in oog met Paramaribo

Ons erfgoed van herinnering

"Keti Koti", wat Surinaams is voor "Gebroken Ketenen", is inmiddels een bekend begrip geworden. Het staat voor de dag van 1 juli 1873, toen de tot slaaf gemaakten in de West eindelijk vrij werden gelaten. 

Al enige jaren organiseert de stichting Songs of Freedom de herdenking en viering van deze gebeurtenis op 30 juni en 1 juli in Leiden. Het doel van de stichting is bewustwording en kennisvergroting van het koloniale verleden en op welke manieren dat doorwerkt in onze huidige tijd. Daarnaast wil de stichting de rijkdom van de Afro-Amerikaanse culturen tonen om meer verbinding met de rest van de samenleving teweegbrengen. 

Dit jaar worden er, naast de herdenking en viering, ook andere activiteiten opgezet in samenwerking met allerlei Leidse organisaties. BplusC werkt samen met stichting Songs of Freedom en organiseert een bijzondere lezing.  

Tijdens deze lezing vertelt historicus Eric Kastelein (1954) aan de hand van beeldmateriaal over de resultaten van zijn drie jaar durende onderzoek naar de vergeten geschiedenissen en gebeurtenissen die de afgelopen 250 jaar een gedenkteken hebben gekregen in Paramaribo. 

 

Slavernijverleden 

Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Tijdens de lezing (met ruim honderd foto’s) komen negen verhalen aan bod die laten zien hoe verschrikkelijk deze tijd was. Zo wordt onder andere het verhaal verteld van het slavenschip Leusden en de geschiedenis van de drie tot slaaf gemaakten Cojo, Mentor en Present. Zij werden geëxecuteerd op de Heiligenweg in Paramaribo vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de grote stadsbrand van 1832. Ze werden levend verbrand, een gruwelijke en onmenselijke straf. Pas in 2000, werden ze in ere hersteld. Dit was een belangrijke symbolische daad om het leed van de slavernij en de wreedheden die daaruit voortkwamen te erkennen en te herdenken. Het was ook bedoeld als een teken van respect en erkenning voor de nakomelingen van de tot slaaf gemaakte mensen. 

Contractarbeiders 

Naast het slavernijverleden komen ook andere onderwerpen aan bod. Zo wordt het verhaal van de steenrijk geworden Brits-Indische contractarbeider Lutchman Sing (R/628, 1870-1922) verteld, die zijn vermogen verdiende met vastgoed, kledingwinkels en de handel in…? Het antwoord is verrassend en vertelt Eric je tijdens zijn lezing. Ook wordt er stilgestaan bij Janey Tetary, die een leidende rol had bij protesten in 1884 op plantage Zorg en Hoop en door militairen werd doodgeschoten. 

Melaatsen in Paramaribo

Verder vertelt de lezing het verhaal over monseigneur Wulfingh en de Majella-inrichting voor melaatsen uit 1895, inclusief een 'wandeling' over het terrein. In Paramaribo staat sinds 1923 een standbeeld van koningin Wilhelmina, waarvan het verhaal een enerverende (zolder) ontdekking kent. Tot slot wordt aandacht besteed aan Johannes Helstone, een wereldberoemde componist uit Suriname rond 1900 die tegenwoordig vergeten is.

De lezing biedt dus een interessante kijk op de geschiedenis van Suriname en hoe deze nog altijd doorwerkt in de huidige tijd. Door deze verhalen te delen, hoopt de stichting Songs of Freedom meer bewustzijn te creëren en de verbinding tussen verschillende culturen te versterken. Kom langs in de bibliotheek Nieuwstraat en ervaar zelf deze vergeten wereld die tot leven komt. 

Kom daarom langs in bibliotheek Nieuwstraat en ontdek de verhalen achter het herinneringserfgoed van Paramaribo. Ervaar een andere kijk op de stad en ontdek een vergeten wereld die tot leven komt. 

 

Praktische informatie

Wanneer?
Zaterdag 23 september

Hoe laat?
11:00 uur

Waar?
BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4 in Leiden

Hoe meld ik mij aan?
We hebben maar een beperkte hoeveelheid stoelen beschikbaar. Daarom moet je van te voren een (gratis) ticket kopen. Tickets haal je vanaf 1 juli hier.

Terug naar het overzicht