Lezing

Ollekebollekes!

Vier de 100ste geboortedag van een van Nederlands origineelste liedzangers en tekstschrijvers: Drs. P!

Pieter van Diepen en Leo van Zanen verzorgen in bibliotheek Nieuwstraat een dichtkundig optreden om de honderdste geboortedag te vieren van een van Nederlands origineelste liedzangers en tekstschrijvers: Drs. P.

De jarige (die in 2015 is overleden) debuteerde officieel in 1964, toen hij met Trapportaal te gast was in een televisieprogramma van Willem Duys. Daarna steeg zijn roem gestaag, en nummers als Veerpont en Tante Constance en tante Mathilde zetten zich in het gemeenschappelijk geheugen van liedminnend Nederland. Stemgeluid en pianospel van de doctorandus waren uniek.

Naast bijdragen aan de zangcultuur heeft Drs. P (die in Zwitserland geboren werd en eigenlijk Heinz Hermann Polzer heette) in 1974 in de Nederlandse literatuur een nieuwe versvorm geïntroduceerd: het ollekebolleke – zo genoemd vanwege de overeenkomst van het metrum met het gelijknamige kinderversje. Het ollekebolleke is een achtregelig vers met zeer strakke vormgeving. Bij de hommage die Van Diepen en Van Zanen met hun optreden beogen zullen dan ook alleen verzen in deze vorm te horen zijn.

Pieter van Diepen (1949) werkte jarenlang als ambtenaar in het Leids stadhuis. Bekender is hij, landelijk, als tweevoudig winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Leo van Zanen (1953), afgestudeerd neerlandicus, geniet bekendheid als dichter en als organisator van poëzie-optredens. Kortom: u mag eisen stellen aan het programma dat de heren hebben samengesteld uit eigen werk.

Foto: Mark Kohn

Terug naar het overzicht