Lezing

Hoe zuiver is jouw muziekinstrument?

Lezing door Barbara Gravendeel

Wat hebben DNA en muziek met elkaar te maken? Ontdek het op de landelijke DNA-dag op donderdag 25 april. Bioloog Barbara Gravendeel geeft een lezing over ebbenhouten stemsleutels en toetsen, ‘goed’ en ‘fout hout’. De lezing “Hoe zuiver is jouw muziekinstrument?” begint om 20.00 uur in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, toegang is gratis.

In akoestische (snaar)instrumenten zit veel ebbenhout verwerkt. Tropische bomen die zwart ebbenhout produceren, groeien op het noordoostelijke deel van Madagaskar. Tegenwoordig is het verboden om deze bomen te kappen en zonder vergunning te verkopen. Door de grote vraag naar zwart ebbenhout is er echter veel illegale handel. In deze lezing legt bioloog Barbara Gravendeel uit hoe je met DNA-detectietechnieken en andere methodes meer te weten kunt komen over de herkomst van het ebbenhout uit jouw muziekinstrument. Livia Vliegen, cellodocent bij BplusC, verzorgt een muzikaal intermezzo.

Barbara Gravendeel is werkzaam bij Naturalis Biodiversity Center. Zij doet dit onderzoek op verzoek van het Wereld Natuur Fonds en met EU-financiering. Deze lezing is een samenwerking met de stichting LeveDNA!, in aanloop naar Mayflower 400 jaar in 2020. Ook volgend jaar, op 25 april 2020, is er een landelijke DNA-dag, die georganiseerd wordt door Leiden Stad van Ontdekkingen, Leiden Marketing, Rijksmuseum Boerhaave, LeveDNA!, Technolab Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, organisatie Mayflower 400 en BplusC.

 

Terug naar het overzicht