Lezing

Rebelse vrouwen rond Thomas Mann

Boekenweek 2020

Margreet den Buurman over Rebelse vrouwen rond Thomas Mann: van Hedwig Dohm tot Erika Mann

Katia Mann wilde toen ze als net eenentwintig jarig meisje trouwde niet naar het altaar worden gevoerd. Ze voelde zich dan téveel een offergave. Haar grootmoeder was de ook in haar tijd beroemde feministe Hedwig Dohm (1831- 1919). Ze ontving bedreigingen aan haar adres toen ze over vrouwenkwesties begon te publiceren. Haar dochter Hedwig Pringsheim en moeder van Katia deed vertaalwerk, hield uitvoerige correspondenties bij en was bevriend met journalisten en politici. Ze waren wegbereiders voor Erika Mann, (1905-1969), de dochter en het eerste kind van Thomas Mann en Katia. Erika ontwikkelde zich tot een kritische journaliste, schrijfster en actrice.

De moeder van Thomas Mann, Julia Mann – da Silva Bruhns, werd geboren in het Braziliaanse oerwoud. Ondanks dat ze op haar zesde naar familie in Duitsland werd gebracht, bleef ze er onconventionele voorkeuren op nahouden.
Thomas Mann werd in zijn schrijversloopbaan van ruim vijftig jaar omringd door intellectuele, zelfstandige en bij tijden rebelse vrouwen. In de boekenweeklezing gaat het over deze vrouwen die mede van invloed waren op zijn schrijverschap.

Margreet den Buurman, (Den Haag, 1953), houdt zich in 2020 tien jaar bezig met research over en publicaties van ‘The amazing family’ Mann. Ze schreef over Thomas Mann en zijn collega broer Heinrich en over de kinderen van Thomas Mann, die bijna allen ook in de publiciteit traden. Een publicatie over de vrouwen rond Thomas Mann wordt in het najaar van 2020 verwacht.

De boekenweek 2020 is van 7 t/m 15 maart. Het thema is Rebellen en dwarsdenkers. Annejet van der Zijl schrijft het boekenweekgeschenk, Özcan Akyol het boekenweekthema.

Terug naar het overzicht