Lezing

Hoe Kijkt Autisme

Tijdens de lezing Hoe Kijkt Autisme gaat fotograaf Ivo Ketelaar in op hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en die ervaart, onder meer aan de hand van concrete voorbeelden. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om?

Door zijn eigen ervaring op het gebied van autisme kan men wel stellen dat Ivo Ketelaar inmiddels aardig deskundig is. Daarnaast is Ivo een goed verteller en luisteraar. Bij eerder gehouden lezingen in Nederland en België bracht Ivo met zijn fotobeelden en zijn verhaal een dialoog op gang tussen mensen met en zonder autisme die voor hen als zeer waardevol werd ervaren.
Ivo Ketelaar: 'Deze lezing gaat over het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga over die emoties vertellen tijdens deze lezing Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen.'

Boek Hoe Kijkt Autisme en signeersessie
Het boek Hoe Kijkt Autisme komt in maart uit. Rond de lezing is het boek te koop en houdt de fotograaf in de pauze een signeersessie.

Expositie Hoe Kijkt Autisme
Van 27 februari tot en met 24 april 2019 is de foto-expositie Hoe Kijkt Autisme ook te bezichtigen in BplusC bibliotheek  Nieuwstraat. Wilt u de expositie combineren met de lezing, bezoekt u de expositie dan voorafgaand aan de lezing. Na de lezing gaat het gebouw dicht.

Project Hoe Kijkt Autisme 
Deze lezing is onderdeel van het project Hoe Kijkt Autisme van fotograaf Ivo Ketelaar. Hoe Kijkt Autisme biedt exposities, lezingen, workshops en nu ook het boek. Hoe Kijkt Autisme is in 2017 van start gegaan met in het voorjaar de expositie in Perron-3 te Rosmalen en een lezing in die zomer. De expositie en de lezingen reizen sindsdien door Nederland en Vlaanderen. Dit project is bedoeld om mensen met en zonder autisme op een laagdrempelige manier dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten.

Over Ivo Ketelaar
Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf. Door de aparte combinatie van alledaagse beelden met korte teksten geeft hij een uniek inzicht in de belevingswereld van een autist. Een belevingswereld die voor niet-autisten vaak niet zichtbaar is. Ivo is 58 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme).

Terug naar het overzicht